Fin svensk spændingsroman om hævn og selvtægt

Slagteren af Gabriella Ullberg Westin er åbenbart det fjerde selvstændige bind i serien Mordene i Hundikswall, og jeg har ikke læst de tre foregående bind. Men det gør ikke noget for Slagteren er en glimrende historie, der står flot alene med al sin spænding. Det begynder med, at man efter en elgjagt finder en menneskekrop hængt op mellem alle de øvrige aflivede dyr. Da Johan Rokka og hans efterforskere fra det stedlige politi går i gang, ser det ud som om, mordet har nået med jagten at gøre, især da et par af de øvrige jægere også må lade livet på mere eller mindre grusom vis. Imens møder man også en ung mand, der er på afvænning på den lokale institution, som hører ind under koncernen Nordicura, hvor flere af jægerne er investorer. Så måske skal morderen findes blandt disse forretningsfolk. En af Rokkas kriminalteknikere, Janna Weissman indleder en affære med en af de ekstraindkaldte betjente, Mats, som bidrager til efterforskningen sammen med sin politihund. Langsomt begynder der at tegne sig et billede af, hvad der er sket, men så går det op for politiet, at der er en læk i deres egne rækker, for hele tiden kan man læse i avisen om, hvad der netop er sket, og hvad politiet frygter. Mere skal ikke røbes her, men i tidens ånd er der igen tale om en krimi, hvor hævn og selvtægt er bevæggrunden for en seriemorder. Slagteren kan varmt anbefales!

Gabriella Ullberg Westin: Slagteren. Oversat af Dorthe Klyvø. Harper Collins  

****

Van Veeteren og Barbarotti mødes i forrygende spændingsroman

Efter ti krimier med den hollandske strømer Van Veeteren i hovedrollen og fem men den svenske Gunnar Barbarotti lader Håkan Nesser disse to politifolk møde hinanden i hans nyeste De venstrehåndedes forening.

I slutningen af 1950-erne vokser nogle drenge op i den hollandske by Oosterby, og her stifter de bekendtskab med frøken Bolster, der ikke vil tolerere, at hendes elever skriver med venstre hånd, så derfor udstyrer hun de kejthåndede med en såkaldt korrektionshandske, der er lavet af læder, hestehårspolstring og uden fingre, så det bliver umuligt at skrive med den gale hånd. Nogle af disse drenge starter De venstrehåndedes forening, og i denne skole kommer de til at gå i klasse med de enæggede tvillingepiger Clara og Birgitte Behrens. Mange år efter i september 1991 modtager medlemmerne af De venstrehåndedes Forening en indbydelse til et ekstraordinært møde, som skal afholdes på Mollys Pensionat i Oosterby. Natten efter den lørdag, hvor medlemmerne af foreningen mødes, og hvor den ene tvillingesøster også deltager, nedbrænder pensionatet, og alle indebrænder, men da obduktionen viser, at de døde havde indtaget sovemedicin, er politiet klar over, at der er tale om en mordbrand. En af deltagerne, Qvintus Maasenegger, var ikke blandt de forkullede lig, og derfor blev han af Van Veeteren og de politifolk, der undersøgte mordbranden, betragtet som den, der havde slået sine kammerater ihjel. I oktober 2012, hvor Van Veeteren for længst er gået på pension, finder man liget af Maasenegger, som ifølge obduktionsrapporten har været død i over 20 år, så det kan altså ikke være ham, der var morderen. De politifolk, der undersøger mordet på Maasenegger, kontakter Van Veeteren, der sammen med sin hustru, Ulrike Fremdi, kører til Maardam, hvor de deltager i opklaringsarbejdet omkring mordbranden, som igen er blevet aktualiseret på grund af fundet af den formodede morder, der altså ikke kan være den skyldige. Hvordan trådene fører til Kymlinge i Sverige og involverer Gunnar Barbarotti og hans makker Eva Backman, må man læse sig til, men langsomt begynder der at danne sig et billede, hvad der i sin tid skete med medlemmerne af De venstrehåndedes forening, og handlingen veksler imellem 1969, 1991 og 2012. Plottet er virkelig originalt og mangestrenget, og som altid er der masser af humor og underspillet dialog hos den særdeles velskrivende Håkan Nesser. Han har tidligere skrevet fremragende romaner, men denne gang overgår han sig selv i en forrygende og medrivende historie på næsten 500 sider. Det er den bedste spændingsroman, jeg har læst i år!

Håkan Nesser: De venstrehåndedes forening. Oversat af Jan Mølgaard og Abnete Dorph Stjernfelt. 462 sider. Modtryk

******

Harry Bosch er tilbage

Efter at Michael Connelly sidste år introducerede en ny serie krimier med Renée Ballard som hovedperson, møder læserne atter en gang Harry Bosch i den nye Connelly-krimi To slags sandhed. I sit otium arbejder Bosch gratis for San Fernando-politiet med uopklarede sager, da to meget forskellige hændelser kommer til at lægge beslag på hans tid. Dels bliver han indkaldt til møde af vicestatsadvokat Alex Kennedy, der er tilknyttet Conviction Integrity Unit, som er etableret, efter at Bosch forlod LAPD, og som undersøger tidligere domfældelser af ikke-skyldige indsatte. Årsagen er, at Preston Borders, som Harry Bosch i sin tid fik dødsdømt for mordet på Danielle Skyler, er på vej til at blive løsladt, da politiet har fundet dna fra en voldtægtsforbryder og seriemorder, Lucas John Olmer, på Danielles nattøj, som siden mordet i 1988 har ligget i en forseglet kasse på et lager for analyseret materiale. Lucas Olmer blev i sin tid dømt for en række andre forbrydelser, og han er siden død i fængslet. Altså står Preston Borders, der i næsten 30 år har siddet på dødsgangen i San Quentin nu foran løsladelse samt en kæmpe erstatning, men Bosch er stadig overbevist om, at Borders stod bag mordet på Danielle Skyler. Så nu må Harry Bosch kæmpe for at bevare sit gode ry ved at grave den gamle sag igennem endnu en gang. Næsten samtidig bliver han kaldt ud til et dobbeltmord på et apotek, hvor indehaveren og hans søn er blevet myrdet, og her bliver Bosch snart klar over, at der er tale om en sag, hvor gangstere har manipuleret med falske recepter, så de gennem medskyldige bondefangere, såkaldte shills, har fået fingre i medicin, som kan videresælges for mange millioner. Mens Harry Bosch sideløbende arbejder med de to sager, som intet har med hinanden at gøre, bliver han klar over, at forsøget på at få Preston Borders løsladt, er konstrueret af magtfulde jurister, der ikke skyer nogen midler for at bringe Bosch i fedtefadet. Som altid har Michael Connelly formået at skrue en historie sammen, hvor man som læser er tryllebundet indtil sidste linje.

Michael Connelly: To slags sandhed. Oversat af Søren K. Barsøe. 320 sider. Klim

*****  

Endnu en gang hævn og selvtægt

I sin nye krimi Mørket kalder introducerer Michael Katz Krefeld en ny hovedperson, den nyudnævnte politikommissær Cecilie Mars. Hun bliver næsten med det samme trukket ind i en plan om hævn og selvtægt, udtænkt af person, der kalder sig Lazarus, og som leder tanken hen på to lignelser i Det Nye Testamente, nemlig hvor den fattige og den rige bytter roller i himlen, og den hvor Lazarus genopvækkes af Jesus. Imidlertid er den Lazarus, som Cecilie af gode grunde ikke kender identiteten på en ukendt hævner, der har en klemme på hende, og som har en viden om en traumatisk hændelse i hendes fortid. Årsagen til at Cecilie skal være Lazarus’ redskab i afstraffelsen af seksualforbrydere, der ikke har fået deres retfærdige straf, må være, at Lazarus på denne måde ikke løber nogen risiko for selv at blive straffet, og at Cecilie samtidig er én af dem, der repræsenterer politiets uduelighed og manglende effektivitet. Når det i det hele taget lykkes at presse Cecilie, der det fordi Lazarus har en klemme på hende. Hun har nemlig, da hun på eget initiativ skyggede en netop løsladt voldtægtsforbryder, spillet en afgørende rolle efter en trafikulykke, hvor den skyggede blev dødeligt kvæstet og efterfølgende døde. Det er åbenbart blevet filmet af Lazarus, som nu truer med at sende filmklippet til Cecilies overordnede. Mere og mere tyder på, at Lazarus muligvis skal findes blandt hendes kolleger eller i hendes nærmeste omgangskreds, da hun hele tiden bliver konfronteret med insiderviden fra politiets arkiver, og hun har ikke mulighed for at finde frem til Lazarus, da kontakten sker via en mobiltelefon med taletidskort. Det bliver efterhånden vanskeligere for Cecilie at efterkomme Lazarus’ ordrer om likvidering af de forbrydere, som det ikke er lykkedes at straffe eller i hvert fald at forsøge på det, uden at hendes kolleger bliver involveret. Det ender meget dramatisk, inden Cecilie finder ud af, hvem der skjuler sig bag navnet Lazarus. Der er masser af sex, vold og action, men historien indeholder også nogle spændende portrætter af utilpassede unge i Nordvest-kvarteret omkring Bellahøj, hvor Cecilie Mars bor. Åbenbart skal årets krimier handle om hævn og selvtægt, men også Katz Krefeld er sluppet godt fra at bruge dette plot. Så læs og bliv godt underholdt.

Michael Katz Krefeld: Mørket kalder. 354 sider. Lindhardt og Ringhof

****    

Steffen Jacobsen overgår sig selv

Steffen Jacobsens femte bind om Michael Sander og Lene Jensen Ghostwriter begynder på en parkeringsplads i Skodsborg, hvor direktøren for et af verdens førende medicinalfirmaer, Linden Pharma, sidder død i sin bil, og få kilometer derfra ligger den ghostwriter, som skulle skrive hans biografi, skudt gennem hovedet. Det viser sig, at direktøren, Frank Linden, der var dødsmærket af kræft, har skudt sig selv, mens ghostwriteren Simon Hallberg er blevet myrdet. Politikommissær Lene Jensen bliver sat på sagen, der involverer en forsvunden dagbog med sprængfarlig viden, som stærke kræfter i medicinalindustrien vil gøre alt for at holde skjult. Få timer inden sin død har Simon Hallberg sms’et til Michael Sander, som han tilbyder en opgave med at finde en person for Frank Linden, og de aftaler at mødes hjemme hos Simon. Den person, Michael skal finde, er Thomas Schmidt, som med Linden Pharma som sponsor har ledet et pilotprojekt i Etiopien omkring en medicin, rivaquantel, der kan helbrede mennesker imod den livsfarlige snegleagtige parasit schistosomiasis. Den nye medicin er meget billigere end den medicin, man hidtil havde benyttet, og på den måde var der udenlandske producenter, der med alle midler ville gøre alt for at forhindre projektet i at blive fuldført, og som har forårsaget en massakre på de involverede forsøgspersoner. På den måde bliver ægteparret Michael og Lene involveret i den samme sag, uden at de kan tale om det, men snart er de hver for sig på jagt efter den samme morder. Hvordan Michael har fået indblik i, hvad det var Thomas Schmidt arbejdede med, skal ikke røbes her. Mens man sideløbende følger med i morderens gøren og laden, udvikler historien sig, og Lene finder hen ad vejen frem til hemmeligheder fra Michaels tidligere liv. Det hele munder ud i en meget dramatisk afsluttende jagt, hvor også droner er involveret, og så må man læse sig til resten i den hæsblæsende slutning, som er krydret med masser af special effects. Steffen Jacobsen, hvis bøger efterhånden har fundet vej til store udenlandske markeder, er overalt blevet sammenlignet med verdens største forfattere af spændingslitteratur, og det er forståeligt – endnu mere når man har læst Ghostwriter, der efter min mening er det bedste han har skrevet til dato.

Steffen Jacobsen: Ghostwriter. 351 sider. Lindhardt og Ringhof

******    

Årets bedste spændingsroman

Sommerfuglen og stormen begynder, da den kvindelige hovedperson, journalisten Farah Hafez netop har vundet en kamp i pencak silat, en indonesisk kampsport, over en russisk modstander, der ligger tilbage ilde tilredt på måtten i den gamle Carré-teatersal i Amsterdam. Hun er én af Hollands bedste kampsportsudøvere, og da hun dagen efter vil besøge sin slagne modstander på skadestuen, ankommer samtidigt en lille hårdt kvæstet dreng, der taler hendes modersmål, dari. Drengen var blevet fundet i vejkanten ved byens storbyskov, og han var sminket og klædt ud i pigetøj. Derfor får Farah straks mistanke om, at han har været en del af Bacha Bazi, som er en gammel afghansk tradition, hvor små drenge klædes ud som dansepiger og efterfølgende misbruges af mænd. Men hvordan var han kommet galt afsted i den øde skov? Farah beslutter at undersøge sagen, dels for at skrive om sagen, dels for at beskytte ham, men han ligger i koma og kan ikke fortælle, hvad der er sket. De to efterforskere Marouan Diba med marrokansk baggrund og Joshua Calvino undersøger også, hvad der er gået forud for fundet af drengen, der skete samtidigt med, at politiet fandt en udbrændt bil med liget af to mænd lige i nærheden af, hvor flugtbilisten havde ramt den lille dreng. Undervejs bliver læseren klar over, at Marouan, hvis hustru og børn lever i Marokko, er ludoman, og da han har tabt formuer, bliver han hjulpet af en velhavende russer, som får insideinformationer i stedet. Cathy Marant, der som journalist tidligere har arbejdet for AND (Algemeen Nederlands Dagblad) hvor Edward Vallent, som er Farahs chef, er ansvarshavende redaktør, er så forbandet på Edward, som i sin tid fyrede hende, at hun på sin nye arbejdsplads IRIS-tv, hvor hun er vært på The Headlines Show, nyder her at hænge Farah ud på den mest modbydelige fremmedfjendske måde. Men på den måde fortæller hun også alle tv-seere, at den sårede dreng nu ligger på WMC, hvor han er i fare for enhver, der har til hensigt at likvidere ham. Der bliver derfor sat en politimand på vagt udenfor stuen, og imens følger læseren, hvordan en russisk hitmand planlægger at slå drengen ihjel. Meget mere kan ikke fortælles her, men det bliver klart, at et internationalt forbryderisk netværk er på spil – både hvad angår hvidvask af penge og politisk indblanding i såvel Johannesburg, Kabul og Moskva, hvor et større terrorangreb er i gang.

Sommerfuglen og stormen er én af de bedste spændingsromaner, jeg nogensinde har læst. Det er over 500 siders koncentreret drama med masser af special effects. Skal man kun læse én krimi i år, så læs Walter Lucius alias Walter Goverde.

Walter Lucius: Sommerfuglen og stormen. Oversat af Birthe Lundsgaard. 551 sider. People’sPress

****** 

Scener fra et ægteskab

Sussie Maria Pilegaard kalder sin roman Saga for en psykologisk thriller, og sådan udvikler den sig også efterhånden, men egentlig er det en roman om et ægteskab, der burde være godt, men hvor både Saga og hendes mand Mike bærer rundt med nogle dæmoner, som har deres udspring helt tilbage i barndommen, for ingen af dem er vokset op hos kærlige forældre. Begge har ret tidligt måtte undvære deres far, og mens Mike direkte afskyr sin mor, som han ikke har set i adskillige år, så betragter Saga mere sin mor og hendes nye mand, som ligegyldige bipersoner i hendes liv. Romanen begynder, da Saga og Mike på vej til Seattle i USA, hvor de skal bo i et år, mens det firma Mike er ansat i, etablerer sig der. Allerede under den korte rejse, hvor de bl.a. skal finde et sted at bo, begynder de at skændes, og her møder man for første gang Mikes sygelige jalousi. Og tilbage i den villa i Hørsholm, som er fremlejet til nye lejere, mens de er væk, får man et uhyggeligt indblik i, hvordan Mike hele tiden vil være den styrende, og hvordan han ustandselig kontrollerer Saga ved fx at læse hendes Facebook-opdateringer og ved at aflure beskeder på hendes mobiltelefon. Saga bliver mere og mere overbevist om, at hun og sønnen Carl-Emil ikke bør tage med til USA, og på et tidspunkt søger hun tilflugt hos sin veninde og hendes mand. Imens umuliggør Mike sig desuden på sit arbejde, hvor han i en nattetime tilkalder deres sekretær, som han forsøger at voldtage. Da han også begynder at slå Saga, går det helt galt, og hvordan det hele udvikler sig, skal ikke røbes her, for det er jo netop det, der gør at man bevæger sig over i thriller-genren. Der er tale om en velskrevet og uhyggeligt medrivende roman, som man læser ud i ét stræk. Forfatteren vandt i 2014 Dagbladet Informations kronikkonkurrence med ”Hvor fanden blev lykken af”, og hun er cand. mag. I psykologi og kultur, hvad romanen også bærer præg af. Den kan varmt anbefales.

Sussie Maria Pilegaard: Saga. 396 sider. Egolibris

****  

Grønlandsk noir med rødder til Anden Verdenskrig

I sin tredje Sika Haslund krimi Skibet fra Isfjorden har Nina von Staffeldt skabt et spændende og fascinerende plot, der har rødder tilbage til begivenheder, som fandt sted under Anden Verdenskrig. Det hele begynder i den lille nedlagte bygd Kangeq uden for Nuuk, hvor et hus nedbrænder, og hvor Thyge Høyer-Larsen, der er gudfar til Sika omkommer. Thyge, der var professor ved Grønlands Universitet, skulle som forsker have talt på en konference på Hotel Artic i Ilulissat om Grønland under Anden Verdenskrig, bl.a. om nazisternes hemmelige vejrstationer i Hansa Bugt og på Shannon Ø. Sika havde gennem sit arbejde i Go Greenland været med til at arrangere konferencen, og hun havde set hen til at tale med sin gudfar, men det kom branden så i vejen for. Næsten samtidig sker der et indbrud på kirkekontoret i Ilulissat, hvor tyvene stjæler og brænder gamle bøger og protokoller. Og journalisten Thormod Gislasson, der dækker både branden og tyveriet, kommer på sporet af nogle interessante sammenhænge, mens en retsmediciner finder ud af, at Thyge allerede var død, da branden brød ud. Mellem de nutidige kapitler bliver læserne gjort bekendt med en befaling fra august 1944, hvor general Dönitz sender to ubåde afsted mod Grønland fra Wilhelmshaven. Da Thormod har fået øje på den gamle ubådshistorie og diskuteret den med Sika, for at finde ud af, om der er tråde op til de nutidige begivenheder, beslutter de at rette henvendelse til den tyske professor dr. K.W. Rolffbach, der havde et tæt samarbejde med Thyge Høyer-Larsen, men kun for at få oplyst, at Rolffbach er druknet i sit badekar, og at politiet betragter ulykken som mord. Jo mere Sika og Thormod graver i den gamle historie om ubådene, jo mere klart bliver det, at der var tale om et hemmeligt togt, Operation Guldlok, og snart er både Sika og Thormod i yderste livsfare, og så skal der ikke røbes mere, men hamrende spændende er det – lige til sidste punktum. I sit efterskrift fortæller Nina von Staffeldt, at meget af handlingen tager udgangspunkt i virkelige hændelser, men at det hele er krydret med hendes fantasi. Men – læs den – man er i fornemt selskab med Sika Haslund.

Nina von Staffeldt: Skibet fra Isfjorden. 327 sider. Milik

*****   

Jesper Stein overgår sig selv i en ny fremragende spændingsroman

Efter nogle tragiske familiære problemer har Axel Steen forladt politiet, og i Jesper Steins nye spændingsroman Solo er Axel i stedet er han blevet sikkerhedschef i en international investeringsbank, Zorn Investments. I sit nye job bliver han tvunget til at fyre en betroet medarbejder i banken, Asger Birk, der har svindlet for et større beløb. På nogenlunde samme tid bliver den unge indvandrer Abdel El-Hassan, kaldet Hashan, fundet knivdræbt i en kælder under Urbanplanen på Amager. Mordet bliver en sag for Axels gamle kollega Vicki Thomsen, og da ingen i bandemiljøet vil tale med politiet, henvender hun sig til Axel Steen, som den myrdede i sin tid havde en hemmelig kontakt til, og på den måde bliver han også involveret i den sag til hans hustru Cecilies store fortrydelse. Dog siger han nej til direkte at genindtræde i korpset, men han trækker dog også på gamle kollegers velvilje og hjælp i sit nye embede. Politiet mistænker på et tidspunkt Ahmeds fætter Aziz, der er gift med Ahmeds tidligere kone Leyla for at stå bag drabet, og da Ahmed på et tidspunkt har været i Syrien for at kæmpe, bliver PET også interesseret i sagen.

Og næsten samtidig bliver den ene af hans chefers hustru Beatrice Zorn kidnappet, og Mikael Zorn bliver afkrævet en løsesum på 250.000 euro, hvis han vil se sin kone i live, og bortførerne siger desuden, at hvis politiet bliver indblandet, vil hun blive slået ihjel. Spørgsmålet er, om den fyrede Asger Birk har noget med bortførelsen at gøre, og i den forbindelse finder Axel ud af, at Birk har stjålet sin identitet fra en anden Syrienskriger, der omkom nogle år tidligere, og pludselig er der en form for sammenhæng mellem kidnapningsaffæren og mordet på Ahmed. Axel Steen kommer langt omkring i sit opklaringsarbejde, og hans ønske om at retfærdigheden skal ske fyldest, gør, at han kommer til at svigte sin familie, nu hvor han ellers var begyndt på en mere sundt liv uden sprut og sjov tobak. Dramaet fortsætter indtil en forrygende slutning, hvor meget falder på plads. Solo er én af de bedste spændingsromaner, jeg længe har læst, og med den placerer Jesper Stein sig helt oppe i spidsen af den danske krimi-superliga!

Jesper Stein: Solo. 406 sider. Politikens Forlag

******

Forrygende debutkrimi

Ashley Dyers Splinter i blodet begynder i Liverpool, da kriminalassistent Ruth Lake finder sin chef Greg Carver bevidstløs og skudt. Carver er dybt alkoholiseret, og Ruth Lake sletter samtlige spor i lejligheden samt den pistol, som Carver er skudt med, hvorefter hun løser sig ud. Både Lake og Carver er i gang med én af de største sager i årevis, hvor en seriemorder allerede har slået flere unge kvinder ihjel. Fælles for alle ofrene er, at de er placeret i egne omgivelser, og deres kroppe er dækket med tatoveringer, foretaget med en torn, hvorfor seriemorderen bliver betegnet som Tornemorderen. Carver var så langt inde i efterforskningen, at han havde nedfældet sine optegnelser, men dem tager Ruth Lake med, inden hun ringer efter sine kolleger i politiet. Mens Ruth skjuler, hvad hun har taget med, befinder Carver sig på hospitalet, hvor lægerne forsøger at få ham rask igen. Så er morderen endnu en gang på spil, og denne gang er det en kvinde, der er klædt ud som Greg Carvers kone. Fælles for seriemorderens fem første ofre er, at der er tale om unge kvinder, der har blækudtrædninger i forbindelse med de mere eller mindre symbolske tatoveringer, og at de torne, morderen har benyttet, har resulteret i en giftig, dødelig infektion i sårene. Morderen har sandsynligvis også kendt til sine ofres hemmeligheder. Da ét af ofrene har deltaget i en clairvoyant seancer, får politiet assistance fra eksperter på dette område, og de finder ud af, at Kara Grogan, der er én af de myrdede, blev bortvist fra netop denne forestilling, finder de frem til overvågningsfilm, der måske kan vise, hvor Kara forsvandt hen bagefter. Da den meget sexficerede forretningskvinde, Adela Faraday bliver myrdet efter en affære med Greg Carver, kommer han igen i politiets søgelys, men Adela, der benytter flere navne, har også haft affærer med adskillige andre, men politiet regner dog med, at også hun er én af Tornemorderens ofre. Da Ruth Lake til sidst forsvinder og måske er kidnappet af seriemorderen, går en hæsblæsende jagt med Carver i spidsen i gang for at finde hende, inden hun skal blive Tornemorderens næste offer. Der er spænding i resten af romanen inden den meget overraskende dramatiske slutning. Ashley Duer, som vist er debutant, har skruet en uhyre spændende historie sammen, og Splinter i blodet er efter min mening nok årets bedste thriller. Så læs den!

Ashley Dyer: Splinter i blodet. Oversat af Ninna Brenøe. 380 sider. Klim

******

Tredje bind om Ruth Galloway

I sin tredje bog om arkæologen Ruth Galloway, Huset på klippen, lader Elly Griffith hende tilkalde, da politiet finder nogle skeletter på stranden ved foden af en klippe. På klippen ligger Sea´s End House, der er meget tæt på at styrte i havet, og som Jack Hastings i sin tid arvede efter sin far, Buster Hastings, der under Anden Verdenskrig var chef for Broughton Sea’s End Hjemmeværn. Når vicekriminalkommissær Harry Nelson igen tilkalder Ruth, som han har gjort tidligere, er det for ved hjælp af en kulstof 14-datering at få fastslået, hvor længe skeletterne har ligget på stranden. Det viser sig, at der er tale om seks tyske soldater, der er blevet dræbt med nakkeskud omkring 1940, hvor englænderne frygtede en tysk invasion. Nelson og hans stab af politiefterforskere begynder afhøringerne af lokale folk, der har levet dengang og måske kan bidrage med oplysninger, men da et par stykker af de gamle vidner dør på uforklarlig vis, går det op for Ruth og Nelson, at der muligvis er en morder på spil, der vil gøre alt for at skjule hemmeligheder, og pludselig er Ruth i yderste livsfare. Samtidig frygter Ruth for, at der skal ske noget med hendes lille datter Kate, som Harry Nelson er far til. Og deres forhold er ikke mindre kompliceret af, at Nelson er gift med den smukke Michelle, som han har to andre døtre med. I dette tredje bind i serien møder man igen politifolkene fra Griffiths tidligere bøger samt Ruths gode ven, druiden Michael Malone, kaldet Cathbad og Ruths veninde Tatjana, med hvem hun har oplevet grusomme ting sammen med på Balkan, og som kommer på besøg i den lille by. Endnu en gang er det lykkedes for Elly Griffith at skabe et godt plot, og da det også lykkes for hende at skildre livet i den lille britiske King’s Lynn i Norfolk, glæder man sig allerede til de næste bind i serien, som udkommer i 2019. Og når der kommer nye læsere til, er det en fordel, at hvert bind er en selvstændig, afsluttet historie.

Elly Griffith: Huset på klippen. Oversat af Lærke Pade. Gads Forlag

*****   

Over 500 siders koncentreret spænding

Karin Slaughters Brudstykker begynder i august 2018 med et blodbad i et butikscenter, hvor en galning skyder en mor og hendes datter, hvorefter han angriber Laura, der også er i centret sammen med sin datter Andrea Oliver. Det lykkes næsten for morderen såre Laura med en kniv, inden Laura i selvforsvar får skåret halsen over på galningen. Da Laura ligger på hospitalet og er på alle avisers forside, kommer politiet for at afhøre hende, da hun jo faktisk har slået morderen ihjel, men Laura har ikke lyst til at tale med politiet, og hendes tidligere mand, som er advokat, beder politiet om at vente med afhøringerne. Kort efter bliver Laura opsøgt af en mand i sit hjem, der truer hende på livet i forbindelse med noget, der fandt sted i 1986. Det lykkes for Andrea at slå manden, der åbenbart er håndlanger for andre, i hovedet med en stegepande. Det gør hun så effektivt, at manden dør, og Laura beder Andrea om at flygte og giver hende instruktioner om, hvad hun skal gøre, og hvor hun skal flygte hen. Det går op for Andrea, at den mor, hun troede, hun kendte, har været involveret i noget kriminelt, og nu begynder jagten for at finde sandheden om Lauras fortid. Resten af Brudstykker veksler mellem nutiden og det, der skete 30 år tidligere, og Andreas livsfarlige jagt rundt i mange amerikanske stater sætter både hendes og Lauras liv i fare. Uden at røbe for meget kan jeg løfte lidt af sløret ved at fortælle, at Laura i sin tid var tilknyttet en organisation ved navn ”Den nye verdens Armé”, der ikke stod tilbage for voldelige aktioner endsige mord, hvis de fandt det nødvendigt. I løbet af de over 500 sider lykkes det for Karin Slaughter endnu en gang at tryllebinde sin læser, så det næsten er umuligt at lægge Brudstykker fra sig.

Karin Slaughter: Brudstykker. Oversat af Henrik Enemark Sørensen. 527 sider. Harper Collins

*****

Hæsblæsende miljø- og konspirationskrimi

Alex Karl Morells ”Glasnøglen” er en slags dommedagsroman, der handler om nogle sære begivenheder, som sker forskellige steder på kloden, og som inddrager to danskere, ornitologen Kathrin Lindgaard og journalisten Jesper Bastholm. Kathrin er foruroliget, da hun ikke synes, at fuglene opfører sig, som de plejer, fx flyver en krage ind i hende, mens hun kommer cyklende, og den falder efterfølgende til jorden med en brækket vinge. Næsten samtidig læser hun en artikel, om hvordan døde fugle i massevis er faldet til jorden både i Sverige og i USA, hvilket har sat vilde spekulationer i gang, om at apokalypsen er nært forestående. Hun kontakter sin gamle ven Paul i Delaware i USA, og sender ham nogle fotos, hun har taget. Paul opfordrer Kathrin til at besøge ham, hvilket hun siger ja til. Og i Thailand har Jesper også observeret, hvordan fugle opfører sig underligt og har bygget rede i et sammenskredet jordfaldshul. Det har han skrevet om i en artikel, og derfor kontakter Kathrin ham via Facebook, hvor de korresponderer omkring fuglenes sære adfærd. Kort efter og nogenlunde samtidig får både Kathrin og Jesper besøg af landenes efterretningstjenester, der midlertidigt beslaglægger deres computere og i øvrigt er meget interesserede i deres Facebook-korrespondance. Da Jesper på stranden i Phuket i Thailand finder en strandvasker, finder han i lommen på liget et usb-stik, der er inde i en slags glasnøgle, men da han forsøger at finde ud af, hvem den døde er, opdager han at indholdet på usb-stikket er krypteret. Stærkt foruroliget flygter Jesper fra Thailand til Grand Canyon i USA, og da Kathrin også begiver sig over Atlanten, er hun først sammen med Paul på et motel i Baltimore, og han er overbevist om, at det er det amerikanske militær, der eksperimenterer på deres center i Maryland.  Imens kontakter Jesper Global Institute for Climate, Health and Social Issues for at skrive en artikel om dem. Her ser han til sin overraskelse, at astrofysikeren Hilda Fitzgeralds navneskilt er ved at blive taget ned, og da han senere googler hende, er hun pist væk. Da Kathrin og Paul endelig er samlet, er tiden inde til at bryde ind på centret, og i mellemtiden har Jesper via en tidligere ansat på instituttet fundet frem til, at strandvaskeren fra Thailand var russeren Mikhail Beketov, som var forsker på Global Insistute for Climate, Health and Social Issues. Hvordan det går med indbruddet og videre frem skal ikke røbes her, men dramaet fortsætter og finder sin afslutning i Columbia, hvor en ultimativ deadline er ved at rinde ud! Glasnøglen er en fin titel på denne superspændende konspirationskrimi og deler jo samtidig navn med Skandinaviens fornemste kriminalpris. Forfatternavnet Alex Karl Morell er et pseudonym for to kendte danske forfattere, og Uden i øvrigt at have noget at gøre med handlingen har forfatteren Ib Michael skrevet forord. Man kan også, hvis historien skal sættes i bås sige, at der er tale om en klimakrimi. Og fremragende underholdning er der tale om. Læs den!

Alex Karl Morell: Glasnøglen. Med forord af Ib Michael. 320 sider. Bindslev

*****

Bedste bind i Oxen-serien

Canis lupus er den latinske betegnelse for gråulven, og netop ulve spiller en stor rolle i Jens Henrik Jensens fjerde roman om krigsveteranen Niels Oxen, som derfor meget naturligt har titlen Lupus. Oxen, der blev berømt som Danmarks højst dekorerede soldat, hædret med Tapperhedskorset, havde i Jensens tre tidligere romaner en hovedrolle i optrævlingen af det hemmelige magtnetværk Danehof. Siden har han levet et forholdsvist roligt liv i en lille lejlighed på Dalstrøget i Vangede, da tidligere PET-chef Axel Mossman sender ham til Jylland for at lede efter den tidligere departementschef Poul Hansen, som er forsvundet fra sin noget faldefærdige gård Harrildholm i nærheden af Harrild Hede midt i det midtjyske naturområde. Et område, hvor der for første gang i århundreder er set levende ulve. Da Oxen finder en ulåst dør på Harrildholm, går han ind og overrasker en ung fyr, der er ved at gennemrode ejendommen. Blandt de mange papirer, som tyven har efterladt på skrivebordet, finder Oxen et gammelt avisudklip, der handler om, hvordan hans veninde og tidligere kompagnon Margrethe Franck, skød og dræbte en formodet bankrøver, der påkørte og invaliderede hende. Derfor forsøger han med hjælp fra Margrethe at finde ind bag sandheden om det gamle bankrøveri på Gammel Kongevej på Frederiksberg, og det fører ham videre til et par andre forbrydelser, der alle har én eller anden tilknytning til et fænomen, man i årevis har talt om, og som Mossman ved noget om, nemlig Lupus, der hjælper en højere retfærdighed på vej, hvis den ikke indtræffer, som den bør i et retssamfund. Altså en instans, der kombinerer to af benene i magtens tredeling, nemlig den udøvende og den dømmende. Men hvem er hovedpersonerne bag Lupus? Og hvor meget kendte PET til Lupus? Da Margrethe Franck efter trusler om at lade fortiden ligge, og efter hun har overlevet et attentat, forsvinder, indleder Oxen og Mossman et kapløb med tiden for at finde hende, og det kulminerer i en dramatisk afslutning oppe i et fyrtårn. Gang på gang overraskes læseren, og Lupus er efter min mening Jens Henrik Jensens bedste bog til dato. Åbenbart er årets mest almindelige plot hævn og selvtægt, som man også har set det hos forfatterparret Øbro og Tornbjerg tidligere på sæsonen.  

Jens Henrik Jensen: Lupus. 520 sider. Politikens Forlag.

******

Gysets mester har gjort det igen

I sit nye tobindsværk Frygt, fabrik, fælde er Steen Langstrup tilbage i super topform. En gruppe, der kalder sig Metropol Urban Explorers, og som har ni medlemmer, har specialiseret sig i at besøge steder, de ikke er inviteret til at besøge. Det er naturligvis sjældent helt lovligt, men de har tre regler: De stjæler ikke, de beskadiger ingenting, og de efterlader ikke mærker eller noget som helst. De har besluttet sig for at besøge en fabrik, der ikke har fungeret i årtier, som hed H.C. Wilchen-Harboes Metalvarefabrik, men som siden har ligget uberørt hen og set ud, som da den lukkede. Natja, der er en af gruppens medlemmer har en nøgle til porten, og det virker ikke, som der har været andre på fabriksområdet, da der hverken er affald, knuste ruder eller graffiti. Fiona, der er kunstfotograf vil fotografere den smukke, muskuløse, sorte David i disse omgivelser, og Alex, Gustav, Agnete og Sasha er også med på ekspeditionen. Mens denne ekspedition foregår i nutiden, er der kapitler, som handler om dengang metalvarefabrikken var i gang i hhv. 1917, i 1944 og i 1958, mere end et årti efter lukningen. Den første ejer, Theodor Marinus Wilchen-Harboe, var meget berejst, og han hjembragte en lang række effekter, som blev udstillet i en slags museum i tagetagen på den villa, der oprindeligt hørte til fabrikken, inden direktøren og hans familie flyttede til en ny villa i Rungsted. Blandt de ting, som blev hjembragt, var der flere mystiske effekter, bl.a. en ring, der oprindeligt havde tilhørt kong Salomon, og som siden gik i arv til direktørens søn. I villaen på fabrikken stødte den daværende værkfører Ingo Svendsen allerede i 1920 på et ukendt rum ved siden af fabrikkens vaskekælder, som en gang havde været en jættestue. Og fra da af begyndte der at ske mere eller mindre overnaturlige ting på fabrikken. Det var, som en dæmon havde taget plads i jættestuen, og måske er denne dæmon stadig aktiv, da Metropol Urban Explorers trænger ind på fabrikken. Under alle omstændigheder sker der fra nu af en række dramatiske uhyggelige og dramatiske hændelser, og måske slipper alle i gruppen ikke ud igen i live. Mere skal ikke røbes her, men der er gys for alle pengene, og Langstrup har efter min mening skrevet sin hidtil bedste roman. Læs den og gys!

Steen Langstrup: Frygt, fabrik, fælde. 1 bind 241 sider, 2. bind 280 sider. 2 Feet Entertainment

*****   

Caribisk gyser

Love City er foruden at være kælenavnet for en af De Vestindiske Øer, St. John, også titlen på forfatterbrødrene David og Stephan Garmarks roman, der foregår netop det caribiske ferieparadis. Efter en prolog, der foregår i 1751, og som fortæller, om hvordan danskeren Wilhelm Kramer kom til de dengang danske kolonier med et hold afrikanske slaver, hvorefter han slog sig ned der. Så rykker handlingen frem til nutiden, hvor den karismatiske King Malcolm med hjælp fra syd- og mellemamerikanske guerillasoldater har planer om at løsrive øerne fra Donald Trumps USA. Det sker kort efter én af de orkaner, der har medført store ødelæggelser på specielt St Thomas. Men samtidig er der udbrudt en dødelig epidemi, der minder en hel del om malaria. Derfor kommer et hold danske nødhjælpsarbejdere fra European Crisis Aid til øerne sammen med et privat vagthold ledet af englænderen Daniel Stoker og hans næstkommanderende kaldet Wolfkiller. Med sig har de kasser med medicin, men allerede ved ankomsten vil King Malcolms rådgiver Gary have del i noget af medicinen, som skal bruges forebyggende på St Thomas, selvom sygdommen endnu ikke er brudt ud der. Det modsætter lederen af ekspeditionen Ole Scavenius sig, da der er mange syge på St. Jan, som trænger til øjeblikkelig hjælp, og efterfølgende bliver han skudt af Gary, så Samantha Fisker, kaldet Sam, bliver nødhjælpsarbejdernes nye leder. Imidlertid er det underlige, at der ikke findes malariamyg på St. Jan, da de myg, som findes der ikke indeholder den farlige parasit, som angriber de røde blodbaner. Sammen med lederen af vagtholdet, Danny, forsøger Sam at finde frem til sandheden bag udbruddet af epidemien, bl.a. besøger de ejendommen Sollyst, hvor Kramerfamilien har resideret i århundreder, en familie hvor generation efter generation har været læger. Da de altid har holdt sig for sig selv, er smitten ikke nået derop, men den mystiske ejendom er omgivet af træer, hvor der hænger drømmefangere. Efterhånden går det op for Sam, at sygdommen måske mere er udløst af nogle overnaturlige væsener, og da hjælpearbejderne føler sig jagede, begynder de et samarbejde med King Malcolm i håbet om overlevelse. Men inden den spektakulære slutning er der flere, som må lade livet. Love City er en fascinerende roman, der lægger sig midt imellem konspirationsgenren og den deciderede gyser.

David Garmark og Stephan Garmark: Love City. 278 sider. Forlaget Kandor

*****

Berger & Blom for fuld udblæsning

Trods det at jeg hverken har læst Skyggezone eller Indland, som er de to første bind i Arne Dahls serie om Berger & Blom, er tredje bind, Midtvand, en fremragende spændingsroman, der godt kan læses enkeltstående, da der er korte henvisninger til den dramatiske måde, bind 2 sluttede på. Sam Berger er nemlig mistænkt for et mord, han ikke har begået og er derved den nok mest eftersøgte mand i Sverige, mens hans makker Molly Blom ligger i koma, efter hvad der skete i slutningen af Indland. Sam Berger er flygtet ud i skærgården, mens Stockholm trues af den værste terror nogensinde. Der er nemlig lagt op til en auktion på øen Öja også kaldet Landsort, hvor der skal bydes på et gigantisk våbenlager, der er skræddersyet til attentatvirksomhed, og hvor alle organisationer med IS i spidsen vil være repræsenteret. Auktionen vil være styret af professionelle advokater, og der vil desuden være svært bevæbnede lejesoldater til stede, så Öja vil på det tidspunkt være en militariseret zone. Men før det bliver klart for Berger, hvor og hvornår auktionen skal finde sted, må han forsøge at finde en kidnappet pige, som en skruppelløs morder har i sin varetægt. Det store problem for Sam Berger er, at han ikke ved, hvem han kan stole på, hverken hos politiet eller efterretningstjenesten, specielt ikke da det bliver klart, at der er involveret en landsforræder, hvervet af en fremmed magt. Og Berger er heller ikke altid sikker på, at han kan stole på Molly Blom, specielt ikke da han bliver konfronteret med hendes fortid. Hvordan bistik, der er ti gange værre end hvepsestik, får afgørende indflydelse på handlingen, må man læse sig til, og i det hele taget er Midtvand en meget litterær sag, hvor citater fra både Shakespeare og James Joyces Ulysses kommer til at spille en rolle. Som titlen Midtvand antyder, foregår noget af handlingen på eller under havet, og der er nogle hæsblæsende scener, hvor Sam Berger må bevise sine ypperste evner som dykker, scener, hvor han oplever ikke at vide, hvad der er op og ned. Arne Dahl har for jeg ved ikke hvilken gang bevist, at han er én af verdens absolut bedste spændingsforfattere, og man mærker også som altid, at Jan Arnald, som han jo i virkeligheden hedder, er en sprogets mester. Som sagt kan Midtvand godt læses, uden at man har læst forgængerne, men som det også er tilfældet med hans andre krimier, skal man holde tungen lige i munden for ikke at løbe sur i handlingen.

Arne Dahl: Midtvand. Oversat af Anders Johansen. 359 sider. Modtryk

******

Arktisk mesterværk

Med Nordhavet har den britiske forfatter Ian McGuire skrevet en fantastisk roman, der lægger sig tæt op ad spændingsgenren. Den foregår i 1859, da hovedpersonen Patrick Sumner får hyre som skibslæge på hvalfangeren Volunteer, der er på vej med kurs mod Grønland. Han har tidligere gjort tjeneste i den britiske hær, hvor han var udstationeret i Indien, men vendte hjem med et noget blakket ry. Imidlertid var han billig, og derfor engagerede ejeren af Volunteer, Jacob Baxter, ham sammen med kaptajnen Brownlee, der tidligere havde fået sit forrige skib Percival mast til pindebrænde af et isbjerg. Volunteer stævner ud fra Hull med kurs mod Lerwick, hvor Baxter har engageret en samling shetlændere, der er både hårdtarbejdende, ivrige og lydige. Ved Disko sætter skibet sig fast i en isbræmme, og imens får de øje på en isbjørn, som de skyder, efter at have sat en hvalbåd i vandet, mest for at få fat i dens unge, men inden moderbjørnen dør, når den at flå armen af én af roerne, som dagen efter dør af sine kvæstelser. Dog får de fat i ungen, som de spærrer inde i en tønde. Næste gang Sumner kommer i funktion som læge, er da skibsdrengen Joseph Hannah bliver syg, og her opdager Sumner, at drengen er blevet misbrugt seksuelt. Da drengen efterfølgende bliver kvalt, beskylder mandskabet hinanden for at have dræbt drengen, men det ender med at tømreren Henry Drax bliver udpeget som den sandsynlige drabsmand, og han bliver lagt i lænker. Det sker imidlertid først efter, at Drax har slået kaptajnen og den næstkommanderende ned, og efter at kaptajnen også er død. Da Volunteer bliver skruet i stykker af isen, lever mandskabet en tid på isen med håbet, om at komme ombord på et andet skib, Hastings, der dog også forliser. Der følger nogle uhyggelige beskrivelser af tiden i et telt på isen med svindende madforsyning og tiltagende kulde. Hvad der videre sker på dette togt, skal ikke røbes her, men stadig er morderen Henry Drax iblandt mandskabet – dog i lænker. Men måske er der en endnu større skurk, for det er åbenbart ikke første og anden gang, at Baxters skibe er gået ned, og han har fået erstatning, og det finder Patrick Sumner ud af. Ian McGuire har skrevet en roman, hvor man som læser fryser med historiens personer, og Nordhavet var helt fortjent nomineret til den prestigefyldte Man Booker Prize i 2016. Der er tale om et uforglemmeligt mesterværk! Intet mindre!

Ian McGuire: Nordhavet. Oversat af Jakob Levinsen. 317 sider. Modtryk

******   

Hævn og selvtægt

Forfatterægteparret Øbro & Tornbjerg, er igen aktuelle med det sjette bind med kriminalpsykologen Katrine Wraa i hovedrollen. De ustraffede begynder, da Katrine netop er vendt tilbage fra ferie med sin datter Edith, som hun er alenemor for, efter at hendes mand, der også var ved politiet, blev dræbt i et af de forrige bind. Hun bliver straks kastet ud i en af de største sager, hun har været med til, da man finder liget af en hængt mand, der ved første øjekast ser ud til at have begået selvmord. Men da Katrines veninde, retsmedicineren Anne Mi, får obduceret den døde mand, finder hun tegn på, at manden er blevet bedøvet, før han er blevet hængt. Drabschef Per Kragh bliver kaldt hjem fra ferie til stor tilfredshed for Katrine og hendes kolleger Naja og Oscar, der har måttet døje med den uduelige Torsten Bistrup som vikarierende drabschef. Da det viser sig, at den hængte mand tidligere havde været anklaget for en voldtægt, han ikke blev dømt for, og da flere tidligere voldtægtstiltalte også bliver fundet dræbt kamufleret som selvmord, bliver en ny medarbejder, Emma Fabricius, der skal tiltræde efter ferien, også kaldt hjem, da hun netop er ekspert med hensyn til voldtægter. Hovedparten af de 21 dræbte, hvis død politiet går i gang med at efterforske, var anklaget for såkaldte partnervoldtægter, og Naja, Oscar, Emma og Katrine begynder afhøringer af dels ofre for de påståede voldtægter, dels pårørende til de dræbte. Nogenlunde samtidig har Anne Mi overtalt sin veninde Katrine til at forsøge sig på en datingapp., hvilket resulterer Katrine møder Daniel Reichmann, men allerede under mødet på en café, finder hun ud af, at Daniel ikke er den rette for hende, og for ikke at trække pinen ud, siger hun det til ham og forlader caféen. I dagene derefter bliver Katrine stalket af Daniel, hvilket resulterer i flere ubehagelige episoder. Hun finder ud af, at han flere gange tidligere har været anklaget for stalking, og hun får et par politikolleger til at mandsopdække hende. Da det bliver klart for politiet, at der findes et ulovligt kartotek over ikke straffede voldtægtsforbrydere, løber helt løbsk, især da også drabschef Per Kragh bliver myrdet. I stedet bliver Naja konstitueret som ny drabschef, og mens man i Danmark kommer tættere på de skyldige, finder politiet ud af, at der findes en næsten identisk kreds af selvbestaltede hævnere i Indien, som straffer ikke dømte voldtægtsforbrydere, og måske er der en sammenhæng mellem det, der er foregået i Danmark og begivenhederne i en indisk ashram, hvor gruppen The Ash Warriors holder til. De mange tråde samles til sidst i en dramatisk slutning. Og måske går ligningen op lidt for let til sidst. Det er min eneste anke, for plottet er fint, og blandingen af selvtægt og hævn hænger fornemt sammen. Måske det bedste bind i serien, men døm selv!

Øbro & Tornbjerg: De ustraffede. 403 sider. Politikens Forlag

*****

Lidt skuffende Anita Hvid og Thor Belling-krimi

Lars Kjædegaards tolvte krimi om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling, Sherif begynder meget dramatisk med, at en ung muslimsk indvandrer dræber tre tilfældige kunder i stormagasinet Illum. Ved en mindeceremoni et par dage efter bliver København ramt af det værste terrorangreb, da en lastbil kører ind i folkemængden og dræber 18 og sårer 33 mennesker, og efterfølgende skyder chaufføren sig gennem munden. Under et møde et par dage efter kommer det til et større opgør imellem PET-chefen Hans Meckler og drabschef Richard Brøssner. Over for politidirektør Uffe Granitz lægger Brøssner ikke skjul på sin antipati imod PET-chefen, som Brøssner betegner som en koldkriger. Den kvindelige justitsminister Helle Godtfred påpeger til politidirektøren, at hun helst ikke vil have ledelsesmæssige konflikter i systemet, men dertil svarer Granitz, at Brøssner jo går på pension om ganske kort tid. Men sådan kommer det ikke til at gå, for efter et foredrag og en prisoverrækkelse på Københavns Rådhus, bliver Richard Brøssner efterfølgende skudt og dræbt, og Hvid og Belling bliver af den nye drabschef Susan Evarts sat på opklaringen af mordet på deres tidligere chef. Ret hurtigt bliver en tjener Kim Harly Hovaldt fra Palace Hotel mistænkt for mordet på Brøssner, men da de to politifolk Iversen og Fredsted opsøger Hovaldt på hans bopæl kommer det til en skudveksling, hvor Hovaldt bliver dræbt. I det videre opklaringsarbejde bliver Hvid og Belling modarbejdet af Efterretningstjenesten, der mere eller mindre overtager efterforskningen, men makkerparret arbejder videre for at finde frem til sandheden af, hvad der muligvis er en nøje tilrettelagt forbrydelse, og ustandselig dukker der flere og flere personer op, som måske er involveret i drabet på drabschefen. Til stor frustration for Anita og Thor virker det, som regeringen helst vil have lukket den pinlige sag, men de to opdagere bliver ved med at være nysgerrige. Mere skal ikke røbes her, men som læser sidder man lidt skuffet tilbage. Og selvom Sherif langt fra er Kjædegaards bedste bog, så skriver han som altid fremragende, og handlingen er jo yderst aktuel. Umiddelbart håber jeg, at Lars Kjædegaard med dette tolvte bind om Anita Hvid og Thor Belling vil afslutte denne føljeton og kaste sig over noget helt andet, for han er absolut én af vores bedste krimiforfattere.

Lars Kjædegaard: Sherif. 387 sider. Rosinante

***  

Hyperaktuel spændingsroman fra pseudonymet Anna Ekberg

Forfatterparret Anders Klarlund og Jacob Weinreich, der tidligere har skrevet krimier både under forfatternavnet A.J. Kazinski og Anne Ekberg, har nu fået udgivet deres tredje Anna Ekberg-roman Havets Børn. Historien begynder i Uganda i år 2000, hvor Rebekka og hendes mor kører galt på vej til hospitalet, hvor den højgravide Rebekka skal føde. Ved et mirakel overlever Rebekka, mens hendes mor og det ufødte barn omkommer. Sytten år senere får Rebekka konstateret kræft, og en knoglemarvstranplantation er det eneste, der kan redde hende. Desværre matcher hendes fars celler ikke, men så viser det sig, at hendes datter mirakuløst overlevede ulykken i 2000, for derefter at blive bortadopteret. Resten af romanen handler om Rebekkas kamp for at finde datteren, der blev bortadopteret umiddelbart efter ulykken. Sideløbende med Rebekkas søgen, får man historien om de to børnesoldater Angel og Desmond, som er flygtet fra Obersten, en uhyggelig tyran, der bl.a. har misbrugt Angel seksuelt. Det lykkes for Angel at nå frem til menneskesmuglere, der fra Nordafrika får sendt hende over Middelhavet til den italienske ø Lampedusa. Derfra lykkes det for hende følge sporene efter Obersten, som hun har tænkt sig at slå ihjel. Som læser går det hurtigt op for én, at Angel er den forsvundne datter, og om det lykkes for mor og datter at blive genforenet, det handler resten af historien om. Men der sker også et mord på en afrikansk kvinde i København, og det fører politiet på sporet af noget, der er sket i Østafrika tidligere, og på den måde vikler de forskellige begivenheder sig ind i hinanden. Der er uhyggelige og gribende scener om turen over Middelhavet i den alt for lille redningsbåd, og i det hele taget er det lykkedes for Anna Ekberg at skabe en både fascinerende og hyperaktuel thriller, hvor man holdes i spænding til den sidste side. Efter min mening er der tale om årets nok bedste danske krimi, som burde være pligtlæsning for politikere som Inger Støjberg og Martin Henriksen. Jeg glæder mig allerede til at læse mere fra Klarlund og Weinreich, uanset om det er skrevet af Anna Ekberg eller A.J. Kazinski.

Anna Ekberg: Havets børn. 402 sider. Politikens Forlag

*****    

 Vellykket psykologisk thriller fra det virkelige liv

Amerikaneren Kim Frazier har sammen med den finske filminstruktør Arto Halonen skrevet romanen Skytsenglen, der tager udgangspunkt i én af de mest berømte og spektakulære danske mordsager i 1900-tallet, nemlig hypnosemordet fra 1951, hvor den tidligere HIPO-mand Palle Hardrup gik ind i Landmandsbanken på Nørrebrogade og skød to bankmænd. Og Halonen har desuden filmatiseret romanen, som havde premiere i Danmark i juni. I romanen bruger forfatterne det rigtige navn på Palle Hardrup, mens  Bjørn Schouw Nielsen, der ligesom Hardrup blev idømt livsvarigt fængsel for sin del i forbrydelsen, udelukkende bliver kaldt Nielsen i romanen. Den politimand, der i virkeligheden hed Roland Olsen, hedder i romanen Anders Olsen, og det er ham, der skal forsøge at bevise, at Nielsen havde hypnotiseret Hardrup til at begå det bankrøveri, som endte med mordet på de to bankmænd.

Palle Hardrup blev pågrebet umiddelbart efter bankrøveriet, og vidner påstod, at det virkede, som Hardrup var i trance. I slutningen af 1940-erne havde Hardrup og Nielsen delt celle i Horsens Statsfængsel, og det var der, den karismatiske Nielsen havde haft indflydelse på den letpåvirkelige Hardrup. Grunden til at de to sad i fængsel i Horsens var, at de begge havde arbejdet for besættelsesmagten, og derfor var de under retsopgøret efter krigen blevet idømt længere fængselsstraffe. I Palle Hardrups notesbog fandt politiet skriverier om Det Nye Nordiske Åndelige Monarki, hvis opgave det skulle være at udbrede humanismen til hele verden, og her skulle Nielsen være Skytsenglen, der var bindeleddet, som viderebragte Guds befalinger. Og da der skulle bruges penge til projektet, var teorien, at Nielsen havde hypnotiseret Hardrup til at udføre ikke bare ét bankrøveri, men også det, som var blevet begået i Hvidovre kort tid før det på Nørrebro. Romanens doktor Max Dabrowski, er antagelig virkelighedens retspsykiater Max Schmidt. Tidligere havde Dabrowski optrådt som Den Store Bonzini, og han havde kandidatgrad fra det svenske Karolinska Instituttet og doktorgrad i psykologi fra Københavns Universitet. Nu havde han slået sig ned som psykiater på det kontor, hvor kommissær Olsen opsøgte ham, for Nielsen og Dabrowski havde i sin tid kendt hinanden og eksperimenteret med synspunkter i Dobrowskis psykologiske forening under krigen, og her sad Dobrowski i spidsen for Hypnoseafdelingen, mens Nielsen senere åbnede en hypnosepraksis, Nordisk Psykofysisk Institut. Anders Olsen tager Max Dobrowski med ind til Palle Hardrup i cellen på Politigården for at udføre et eksperiment på ham. Anders Olsens hustru, der arbejder i en antikvarboghandel, bliver også viklet ind i historien, idet hun overlader en bog, som Dabrowski har skrevet om hypnose til sin mand. Da Olsen gennem Dobrowski finder ud af, at Nielsen har fået plantet et tegn, som ligner et x, bliver dette x den suggestion eller kode, Nielsen benytter overfor Hardrup. Anders Olsen har absolut ikke opbakning fra sin chef Thuesen, der først får Olsen suspenderet og er tæt på at få ham afskediget. Til sidst lykkes det dog på dramatisk vis at få afkodet Hardrup, så hele sandheden (måske) kommer for en dag.

Skytsenglen er som bog en fascinerende og spændende historie om noget, der fandt sted for mange år siden, og filmen, som jeg endnu ikke har set, er muligvis også spændende.

Kevin Frazier og Arto Halonen: Skytsenglen. Oversat af Sarah von Essen. 282 sider. Hr. Ferdinand

*****

Politisk spændingsroman baseret på insiderviden

I bjørnens kløer er titlen på journalisten Peter Mogensens første spændingsroman. En tidligere jægersoldat Henrik Foss er nu nået til tops i oppositionspartiet Venstre, og han vil antagelig blive udenrigsminister, hvis de borgerlige vinder det næste valg. Da romanen begynder er Marie Lindberg er leder af Venstre, og hun står til at afløse den socialdemokratiske statsminister Oliver Kruuse, kaldet Smilet, hvis flertallet skifter efter et kommende valg, og samtidig skal Danmark i den kommende periode lede FN, netop som der skal tages stilling til, om Tjetjenien skal have sin selvstændighed fra Rusland. Den stærke russiske præsident Sorokin opfatter naturligvis armlægningen i FN som et opgør mod den amerikanske præsident Miller, så derfor er det vigtigt for russerne at få Danmark over på deres side, inden FN skal behandle den højspændte politiske sag. Henrik Foss modtager en mail fra Ruslands ambassadør i Danmark, om at det ikke vil blive opfattet som en fredsskabende handling over for Rusland, hvis hans parti går ind for Tjetjeniens frigørelse. Da Foss’ to sønner og hans ekskone bliver kidnappet, fører det til en afpresning, der sender Danmark ud i en større hemmelig regeringskrise, og ikke kun Foss bliver afpresset, Marie Lindberg får tilsendt nogle billeder taget på hendes hotelværelse under en udlandsrejse, billeder, som ifølge afsenderen vil havne på Ekstrabladets redaktion to dage efter, og som antagelig vil ødelægge hendes politiske fremtid. Der er altså lagt op til alletiders største politiske drama i Danmark, og det handler resten af historien om. Det er lykkedes for Peter Mogensen at bruge hele det tætte kendskab, han har til den politiske verden på og udenfor Christiansborg, og der er mange henvisninger til politiske rævekager fra det virkelige liv. Som et lille eksempel siger Henrik Foss et sted: ”Tag Helle Thorning-Schmidt, som dengang gik ned med piber og trommer og tabte til Lars Løkke Rasmussen, som enhver burde have kunnet slå, hvis man ser på alle hans private pengeproblemer, men hun tabte, fordi vælgerne havde forladt hende, og fordi hun havde gennemført en politik, som ikke gavnede hendes egne vælgere mest. Men den politik fik Danmark ud af finanskrisen, og hun mistede magten. Og at miste magten er det højeste beløb, en politiker kan betale. Jeg siger ikke, at Thorning-Schmidt gjorde det rigtige, jeg siger blot, at nogle gange er det rigtigt at kæmpe for det, man tror på, selv om man af den grund må se et nederlag i øjnene.” Hvordan det citat kommer ind i handlingen, kan man læse sig til i denne spændende politiske thriller. At I bjørnens kløer allerede er solgt til filmatisering af Nordisk Film, kan ikke undre. Mon ikke Peter Mogensen har nye spændingsromaner på tegnebrættet. Jeg vil glæde mig til næste opus.

Peter Mogensen: I bjørnens kløer. Turbine

****

 Vellykket psykologisk thriller fra det virkelige liv

Amerikaneren Kim Frazier har sammen med den finske filminstruktør Arto Halonen skrevet romanen Skytsenglen, der tager udgangspunkt i én af de mest berømte og spektakulære danske mordsager i 1900-tallet, nemlig hypnosemordet fra 1951, hvor den tidligere HIPO-mand Palle Hardrup gik ind i Landmandsbanken på Nørrebrogade og skød to bankmænd. Og Halonen har desuden filmatiseret romanen, som havde premiere i Danmark i juni. I romanen bruger forfatterne det rigtige navn på Palle Hardrup, mens  Bjørn Schouw Nielsen, der ligesom Hardrup blev idømt livsvarigt fængsel for sin del i forbrydelsen, udelukkende bliver kaldt Nielsen i romanen. Den politimand, der i virkeligheden hed Roland Olsen, hedder i romanen Anders Olsen, og det er ham, der skal forsøge at bevise, at Nielsen havde hypnotiseret Hardrup til at begå det bankrøveri, som endte med mordet på de to bankmænd.

Palle Hardrup blev pågrebet umiddelbart efter bankrøveriet, og vidner påstod, at det virkede, som Hardrup var i trance. I slutningen af 1940-erne havde Hardrup og Nielsen delt celle i Horsens Statsfængsel, og det var der, den karismatiske Nielsen havde haft indflydelse på den letpåvirkelige Hardrup. Grunden til at de to sad i fængsel i Horsens var, at de begge havde arbejdet for besættelsesmagten, og derfor var de under retsopgøret efter krigen blevet idømt længere fængselsstraffe. I Palle Hardrups notesbog fandt politiet skriverier om Det Nye Nordiske Åndelige Monarki, hvis opgave det skulle være at udbrede humanismen til hele verden, og her skulle Nielsen være Skytsenglen, der var bindeleddet, som viderebragte Guds befalinger. Og da der skulle bruges penge til projektet, var teorien, at Nielsen havde hypnotiseret Hardrup til at udføre ikke bare ét bankrøveri, men også det, som var blevet begået i Hvidovre kort tid før det på Nørrebro. Romanens doktor Max Dabrowski, er antagelig virkelighedens retspsykiater Max Schmidt. Tidligere havde Dabrowski optrådt som Den Store Bonzini, og han havde kandidatgrad fra det svenske Karolinska Instituttet og doktorgrad i psykologi fra Københavns Universitet. Nu havde han slået sig ned som psykiater på det kontor, hvor kommissær Olsen opsøgte ham, for Nielsen og Dabrowski havde i sin tid kendt hinanden og eksperimenteret med synspunkter i Dobrowskis psykologiske forening under krigen, og her sad Dobrowski i spidsen for Hypnoseafdelingen, mens Nielsen senere åbnede en hypnosepraksis, Nordisk Psykofysisk Institut. Anders Olsen tager Max Dobrowski med ind til Palle Hardrup i cellen på Politigården for at udføre et eksperiment på ham. Anders Olsens hustru, der arbejder i en antikvarboghandel, bliver også viklet ind i historien, idet hun overlader en bog, som Dabrowski har skrevet om hypnose til sin mand. Da Olsen gennem Dobrowski finder ud af, at Nielsen har fået plantet et tegn, som ligner et x, bliver dette x den suggestion eller kode, Nielsen benytter overfor Hardrup. Anders Olsen har absolut ikke opbakning fra sin chef Thuesen, der først får Olsen suspenderet og er tæt på at få ham afskediget. Til sidst lykkes det dog på dramatisk vis at få afkodet Hardrup, så hele sandheden (måske) kommer for en dag.

Skytsenglen er som bog en fascinerende og spændende historie om noget, der fandt sted for mange år siden, og filmen, som jeg endnu ikke har set, er muligvis også spændende.

Kevin Frazier og Arto Halonen: Skytsenglen. Oversat af Sarah von Essen. 282 sider. Hr. Ferdinand

*****

Iscenesat

Kvinden mellem os af Greer Hendrichs & Sarah Pekkanen er én af den slags trekantsdramaer, hvor man som læser tror, at man har gættet hele plottet fra begyndelsen, men så kan man godt tro om igen. Den ene kvinde, Vanessa, der er romanens jeg-fortæller, har været gift med Richard Thompson, og hun bor nu sammen med sin moster Charlotte, efter at hun, da romanen starter, er blevet skiftet ud med Richards nye kærlighed, Nellie, som han har forlovet sig med. Skiftevis følger man Vanessa, der nu arbejder i et stormagasin, og Nellie, der er ansat i børneinstitutionen Learning Ladder, men da lønnen ikke er imponerende her, har hun et aftenjob som tjener på en restaurant, som Richard dog gerne ser, at hun dropper, når de snart skal giftes. Richard bliver både skildret af Vanessa og Nellie, og i begge versioner er han en jaloux og kontrollerende mand, der flere gange udtaler: ”Selv når jeg ikke er der, er jeg altid hos dig.”. Vanessa, der har en fortid, som langsomt bliver åbenbaret, og som endte i en katastrofe, forsøger på flere måder, at få Nellie til at opgive sit bryllup med Richard, men så sker der noget helt uforudset, da mystiske Emma dukker op, for hvem er Emma, og hvem er Nellie egentlig? Det virker, som der fra begyndelsen været tale om en fantasifuld hævnaktion fra Vanessas side, men hvordan hænger det hele overhovedet sammen? Det er det, denne virkelig originale psykologiske thriller handler om, så mere skal ikke afsløres her. Læs den, gys og bliv forbavset!

Greer Hendrichs & Sarah Pekkanen: Kvinden mellem os. Oversat af Sara Koch. 378 sider. Gyldendal

*****

Spændingsroman om hvordan det kunne være gået i virkeligheden

Når Bill Clinton har skrevet en spændingsroman (Præsidenten er forsvundet) sammen med den garvede forfatter James Patterson, er det næppe for at score kassen, for det gør han vist i forvejen med sine mange foredrag Verden over, det er nok mere for at spinde en historie over noget, der kunne være blevet et mareridt i hans egen præsidentperiode. Romanens hovedperson og jeg-fortæller præsident Jonathan Lincoln Duncan er, da historien begynder, ved at forklare sig overfor et undersøgelsesudvalg nedsat af Repræsentanternes Hus ved formanden Lester Rhodes, omkring et mislykket forsøg på at uskadeliggøre verdens mest eftersøgte terrorist Suliman Cindoruk fra Den Hellige Krigs Sønner, hvilket resulterede i flere amerikaneres død. Formålet med undersøgelsesudvalget er, at få præsident Duncan stillet foren Rigsret. Næsten samtidig har onde kræfter iværksat et cyberangreb på USA, hvor kodeordet er Dystre Tider. Sideløbende følger læseren snigskytten med kodenavnet Bach, hvis opgave det er at uskadeliggøre en person, som man ikke rigtig ved, hvem er. Som en slags forløber eller generalprøve på Dystre Tider sker der et dramatisk cyberangreb, og præsidenten bliver nødt til at gå under jorden for at få kontakt med et ungt par, der er skal føre det egentlige cyberangreb ud i livet. Og mens der spekuleres i, hvor præsidenten er blevet af og hvorfor, bliver det også klart for præsident Duncan, at der er en forræder blandt hans inderkreds i Det Hvide Hus, men hvem? Der er otte muligheder, men Duncan aner ikke, hvem det er, der samarbejder med udenlandske kræfter, og han ved heller ikke hvem, der står bag angrebet. Hvis angrebet på USA’s forskellige it-adresser lykkes, vil landet fra at være en supermagt synke ned til at blive det største tredjeverdensland i verden, for alt vil gå ned – både landets økonomi, og alt andet elektronisk, hvilket også vil resultere i, at det vil være umuligt at få rent drikkevand. Og samtidig vil USA’s forsvar være sårbart, hvis ikke der øjeblikkeligt gøres ét eller andet, så landets våben kan fungere alligevel. Den såkaldte Wipervirus fungerer på den måde, at alle aktive filer i landets computere vil blive overskrevet, hvorved de eksisterende data vil forsvinde permanent. Det bliver et kapløb med tiden, for der findes et password, der kan stoppe virusangrebet. Spændingen er intens, indtil det bliver klart, hvad passwordet er. Det bliver naturligvis også opklaret, hvem der er forræderen, og hele romanen slutter med, at præsident Duncan holder en tale til nationen. Det er givetvis den tale, som den rigtige præsident Clinton gerne ville have holdt, og det virker på mig lige lovligt patetisk, men det forhindrer ikke, at makkerparret Clinton og Patterson har skrevet en spændende pageturner. Så den kan afgjort anbefales.

Bill Clinton og James Patterson: Præsidenten er forsvundet. Oversat af Signe Lyng. 467 sider. Gyldendal

****    

Førsteklasses dansk krimi

Ikke alene er en ung kvinde blevet myrdet, men det viser sig, at morderen har skåret hendes ene hånd af, vel at mærke før hun døde, og som en slags souvenir er en lille kastanjemand blevet efterladt sammen med liget, og kort tid efter bliver en anden kvinde myrdet på lignende vis, og også her finder politiet en kastanjemand. Derfor er titlen på Søren Sveistrups debutroman Kastanjemanden. De politifolk, der bliver sat til at undersøge mordsagerne, er dels den unge efterforsker Naia Thulin, dels den mere erfarne efterforsker Mark Hess, som er blevet hjemsendt fra Europols hovedkvarter i Haag. Året inden er socialminister Rosa Hartungs datter, Kristine, blevet bortført, og en ung tidligere voldsdømt mand, den 23-årige Linus Bekker, har tilstået, at han har myrdet ministerens datter, men selvom han ikke har fortalt, hvor han har skjult liget af den lille pige, er han blevet anbragt på det psykiatriske hospital Sikringen i Slagelse. Politiet frygter, at det er den samme morder, der har dræbt de unge kvinder, da der er flere lighedspunkter. Bl.a. er det kvinder, som der er blevet klaget over til myndighederne, fordi de har misrøgtet deres børn, men på grund af en ny whistleblowerordning, kan politiet ikke se, hvem der har klaget. En anden uhyggelig lighed i mordsagerne er, at retsmedicineren Genz finder fingeraftryk, der stammer fra den myrdede Kristine Hartung på kastanjemændene, så derfor forsøger Thulin og Hess at få genoptaget sagen omkring ministerens forsvundne datter, da der måske er en lille chance for, at hun stadig er i live, men det går drabschef Nylander lodret imod, da han finder, at sagen er opklaret med Bekkers tilståelse, og at der ikke skal spildes flere ressourcer på den sag. Mens opklaringsarbejdet langsomt skrider frem, får man som læser efterhånden mistanke til flere forskellige personer, og mens politiet undlader at fortælle om fingeraftrykkene på kastanjemændene, sker der alligevel en lækage til stor irritation for Nylander. Kastanjemanden er over 500 siders koncentreret spænding, og til trods for at der går lige lovligt meget splatter i den dramatiske afslutning, kan man godt mærke at Sveistrup er en garvet plotmager, der tidligere har stået bag flere tv-serier, bl.a. ”Forbrydelsen”, så det er ikke let at lægge hans debutkrimi fra sig. Man skal hele tiden lige læse et kapitel mere, og når man så tror, at nu ved man, hvordan det hele hænger sammen, så bliver man endnu en gang overrasket. Altså en førsteklasses dansk krimi – velkommen ombord!

Søren Sveistrup: Kastanjemanden. 524 sider. Politikens Forlag

*****  

Ny formidabel arkæolog-krimi fra Elly Griffith

Hvis de næste bind af Elly Griffiths Ruth Galloway-krimier er ligeså gode som de to første, kan man som læser bare glæde sig til flere spændende læseoplevelser. Nummer to, Løgnens hus, har igen arkæologen Ruth Galloway og vicekriminalkommissær Harry Nelson i hovedrollerne, nøjagtigt som de var det i Pigen under jorden. Denne gang bliver Ruth tilkaldt, fordi nogle bygningsarbejdere under nedrivningen af et forfaldent hus i Norwich er stødt på et barneskelet, der har ligget begravet under et dørtrin. Huset har tidligere været et børnehjem, Det Hellige Hjertes Børnehjem, der var ledet af den katolske præst Fader Hennessey, og for 40 år siden forsvandt to børn for aldrig at blive fundet igen. Huset er nu ejet af byggematadoren Edward Spens, og det har i flere generationer været ejet af familien Spens, der nu vil bygge helt moderne huse, som skal udstykkes til dyre luksusejerlejligheder. Derfor er Edward Spens meget utilfreds med, at det arkæologiske arbejde vil forsinke byggeriet, men først skal skelettet graves fri, og her finder man ud af, at hovedet mangler, og desuden finder arkæologerne også skelettet af en kat – også uden hoved. Det viser sig, at der tidligere har boet mennesker på egnen, helt tilbage til Jernalderen, hvor både romere og keltere har efterladt sig spor, og derfor er det doktor Max Grey fra Sussex University, som er blevet sat til at lede udgravningen, og der er ham, der har sendt bud efter Ruth Galloway. De manglende hoveder på skeletterne kan tyde på, at der har været tale om rituelle ofringer, men først skal arkæologerne ved hjælp af kulstof 14-metoden finde ud af, hvor længe skeletterne har ligget i jorden. Flere af personer fra Ruth Galloways første sag i Saltmarsken, laboranten og druiden Michael Malone kendt som Cathbad og Ruths veninde, den billedsmukke Shona Maclean, der er lektor i engelsk litteratur, dukker også op i Norwich, mens der bliver gravet ud. Imidlertid er der mørke kræfter, som forsøger at forpurre efterforskningen, da undersøgelserne muligvis har pustet nyt liv i en tilsyneladende glemt forbrydelse. Desuden har det vist sig, at Ruth Galloway er gravid, og det er hun muligvis med Harry Nelson, der imidlertid er gift med Michelle, som han har to døtre sammen med. Da arkæologerne finder det manglende kranium i en tilmuret brønd, viser det sig, at tænderne har en fyldning, som kunne betyde, at det kun har ligget der i små 50 år. Inden man når frem til den dramatiske slutning, sker der flere overrumplende begivenheder, bl.a. som resultat af politiets afhøringer af en gammel nonne, der var stuepige hos familien Spens, før hun begyndte at undervise på børnehjemmet. Elly Griffiths skriver til tider ganske morsomt, fx når hun skildrer den dykker, som bringer kraniet op fra brønden: ”Kort efter kom dykkeren op med en hovedskal balancerende på flad hånd. Han lignede en skuespiller, der spiller Hamlet i en eksperimenterende forestilling (måske Shakespeare møder Beckett?). Elly Griffiths forstår virkelig at komponere et plot, der river læseren med fra først til sidst, så Løgnens hus kan varmt anbefales!

Elly Griffiths: Løgnens hus. Oversat af Lærke Pade. 338 sider. Gads Forlag

*****

Den svære, men fornemme toer

Anne Mette Hancock, der i foråret fil Det Danske Kriminalakademi’s diplom som Årets Debutant for Ligblomsten, er allerede tilbage med Mercedes-snittet, der igen har journalisten Heloise Kaldan og kriminalefterforskeren Erik Schäfer som hovedpersoner. Historien begynder med, at den tiårige Lukas Bjerre forsvinder sporløst på vej hjem fra sin skole på Østerbro i København. Heloise er i gang med researchen til en artikel om hjemvendte soldater med PTSD, da hendes redaktør sætter hende til at dække sagen om den forsvundne Lukas. Politiet er i starten på bar bund, men flere børn på skolen taler om den mystiske Æblemand, og Lukas er desuden blevet set i samtale med en kvinde udenfor skolen. Da Lukas’ mobiltelefon dukker op, kan politiet se, at han er besat af pareidolia, hvor han fotograferer ting, der ligner ansigter. På et tidspunkt bliver Heloise spurgt, om hun er ved at fabrikere en Britney, som er journalistslang om at fabrikere en nekrolog, før den portrætterede er død. Og romanens titel hentyder til det ar i hjertet, som soldater med PTSD muligvis har – ar fra traumer eller sorg. Mercedes-snittet er desuden noget, retsmedicinere benytter. Under et møde imellem Heloise og Erik Schäfer, bladrer Heloise i Eriks optegnelser, hvilket giver hende en oplysning, som hun forfølger til Eriks store fortrydelse, og hvilket resulterer i, at Heloise på egen hånd kører til Rørvig, hvor der måske er en løsning på gåden. Drengen Lukas er stadig forsvundet, da et meget skræmmende mønster viser sig, og Anne Mette Hancock forstår at holde spændingen intakt indtil de allersidste kapitler. Undervejs møder læseren naturligvis Lukas’ forældre, et mærkeligt dysfunktionelt ægtepar, som er ved at gå op i limningen, og som frygter, at Lukas er blevet myrdet, specielt da politiet finder hans jakke under isen i Kastelsgraven, der er frosset til. Det er til fulde lykkedes for Anne Marie Hancock at leve op til sin succesrige debut, og som læser glæder man sig allerede til næste opus fra forfatteren.

Anne Marie Hancock: Mercedes-snittet. 332 sider. Lindhardt og Ringhof

*****

Fremmedhad og spænding i aktuel svensk krimi

Camilla Grebes nye krimi Husdyret foregår i en lille søvnig by Ormberg, hvis fabrikker for længst har drejet nøglen, men hvor der til gengæld er blevet indrettet et asylcenter på den største af de tidligere fabrikker, og her har der siden begyndelsen af 1990’erne boet både bosniske og kroatiske flygtninge.

En af hovedpersonerne, Malin, der senere bliver ansat hos politiet, finder i 2009 et skelet af en lille pige ved foden af Ormberget, men sagen bliver ikke opklaret på det tidspunkt. I 2017 bliver Malin sendt til Ormberg for at efterforske den gamle sag, der i lighed med andre såkaldte ”cold cases” er blevet genoptaget, og her skal hun samarbejde med bl.a. Hanne Lagerlind-Schön og Peter Lindgren, som nogle læsere mødte i Camilla Grebes forrige bog, Når isen brister, og Andreas Borg og Manfred Olsson bliver også en del af opklaringsenheden. Men en af de første aftener forsvinder Peter, samtidig med at et nyt lig bliver fundet næsten samme sted, og Hanne, der lider af begyndende demens, bliver fundet i live i udkanten af skoven, men uden den dagbog, hvor hun altid noterede detaljer fra efterforskningen.

En familie, der også kommer til at spille en stor rolle i Husdyret er Stefan Olsson og hans to børn Melinda og Jake.  De bor i Ormbergs flotteste hus, hvor Stefan, der var snedker, men nu for det meste er arbejdsløs, har bygget en imponerende terrasse. Efter at Stefans kone er død, er meget gået op i druk for ham, og når han besøger en kammerat, og Melinda ikke er hjemme, nyder Jake at iføre sig morens kjoler, som stadig hænger i hendes skab. Derfor er han også til stede, da en bilist finder Hanne i skoven, men Jake gemmer sig, da han er bange for at blive afsløret i dametøj af én fra byen. Han finder derimod dagbogen, og han begynder at læse i den, men han kan ikke overlade den til politiet, da man netop efterlyser den kvinde, som Hanne nåede at se. På den måde får Jake indblik i den del af efterforskningen, som Hanne nåede at skrive.

Resten af Husdyret har skiftevis Malin, Hanne og Jake som fortællere. Politiet leder stadig efter Peter, og forskellige af byens beboere kommer under mistanke i mordsagen, bl.a. Stefan, der ikke var hjemme på et meget afgørende tidspunkt. Men også Malins faster Margareta og hendes søn kaldet Pung-Magnus, som er byens tosse, påkalder sig på et tidspunkt politiets interesse. Hele byen er gennemsyret af fremmedhad, og ustandselig bliver det antydet, at det må være dem fra asylhjemmet, der står bag mordene. Selv Stefan og hans kammerat Olle har planer om at lave et borgerværn, der skal gå rundt og jage ”arabere”. En særlig ondskabsfuld fyr er Vincent, der er Jakes onde ånd, indtil Jake gennem dagbogen finder ud af, at Vincents far har været dømt som pædofil, og da Jake røber det, får han fred for Vincent. I en helt grotest scene forsøger en kvinde, der hedder Ragnhild at anmelde en af ”araberne” for at have stjålet en racercykel, men da politiet spørger, hvis cykel, det er, svarer Ragnhild, at det ved hun ikke, men den må være stjålet, for sådan en cykel, har de ikke råd til.

Opklaringsarbejdet fortsætter, og hvordan mordene opklares, og hvad, der bliver af Peter, skal ikke røbes her. Et bosnisk ordsprog, der findes i bogens begyndelse, lyder, ”Den, der sår vind, høster storm.” Det er meget passende for hele historien. Der er spænding på alle de næsten 500 sider, og at Husdyret blev kåret som Årets svenske krimi 2017 kan ikke undre. Camilla Grebe viser endnu en gang, at hun også kan uden sin søster, Åsa Träff, som hun samarbejdede med i sine første udgivelser.

Camilla Grebe: Husdyret. Oversat af Charlotte A.E. Glahn. 495 sider. Lindhardt og Ringhof

*****  

Et uforglemmeligt mesterværk

Marokkanske Leïla Slimanes Vuggesang, der blev belønnet med Frankrigs største litterære pris Goncourt, og som er blevet betegnet som en psykologisk thriller, er en meget atypisk én af slagsen. Den handler om det succesrige ægtepar Myriam og Paul Massé, der bor på Rue d’Hauteville i tiende arrondissement i Paris med deres to børn Adam og Mila. Myriam er jurist og netop i gang med at genoptage sin karriere som forsvarsadvokat, mens Paul har en travl hverdag som musikproducer. De beslutter derfor at antage en barnepige, og efter samtaler med flere emner, vælger de Louise, der også har fine anbefalinger fra en tidligere stilling hos familien Rouvier. Louise har været gift med Jacques, med hvem hun har datteren Stéphanie. Efter hendes skilsmisse havde hun i en periode sin datter med hen til familien Rouvier. Vuggesang begynder med et gruopvækkende kapitel, hvor læseren får at vide, at Louise har knivdræbt Adam, mens Mila er livsfarligt såret, og efterfølgende har Louise skåret begge håndled over og desuden stukket kniven i sin hals i et mislykket selvmordsforsøg. Efter dette kapitel følger hele historien om ansættelsen af Louise, og om hvordan hun bliver den helt perfekte barnepige, der udover at passe de to børn, sørger for rengøring, så lejligheden er skinnende ren, når Myriam og Paul kommer hjem fra arbejde. Familiens venner er også dybt misundelige på det held, som er overgået Myriam og Paul. Men langsomt begynder glansen at gå af den idylliske hverdag, og Louise opsøges af myndighederne, da hendes eksmand har efterladt hende med gæld. Imens arbejder historien sig hen imod den skæbnesvangre dag, som romanen blev indledt med. Foruden at være næsten ubærlig er Vuggesang ikke så lidt af en gyser, fordi læseren ved, hvad det hele ender med. Et uforglemmeligt mesterværk!

Leïla Slimani: Vuggesang. Oversat af Anders Juel Michelsen. 222 sider. Rosinante.

******

Spændende psykologisk thriller med masser af links til klassisk film noir

Hovedpersonen i Kvinden i vinduet dr. Anna Fox lider af agorafobi og lever derfor isoleret i sit hus i New York, hvor hun får dagene til at gå med at drikke masser af rødvin, se gamle sort/hvide filmklassikere og udspionere sine naboer. Hun er som sagt alene, og hun har angstanfald bare ved at tænke på at gå udenfor. Det eneste andet menneske i hendes hus er David, en tidligere voldsforbryder, som har lejet underetagen i huset. Ellers bruger Anna en del tid på som healer at kommunikere over nettet med specielt én patient GrannyLizzie. Endelig har Anna kontakt med dr. Julian Fielding, som hun mødte til en konference om behandling af posttraumatisk stresssymptom, og han forsøger som terapeut at hjælpe hende med hendes angstsymptomer. Et nyt ægtepar Alistair og Jane Russel, der sammen med deres søn Ethan er flyttet ind i huset overfor Anna, bliver genstand for Annas spionering, og en dag ser hun noget, der kunne tyde på, at Jane Russel er blevet overfaldet med en kniv, og Anna henvender sig til politiet, der imidlertid ikke tror på hende. De mener, at det hele er noget, hun har bildt sig ind. Mens Anna bliver mere og mere frustreret, får man også indblik i familien Russels noget indviklede privatliv, og spændingen bliver stadig mere intens, mens man også får lidt at vide om Annas ægteskab med Ed, der sammen med datteren Olivia på mystisk vis er forsvundet ud af Annas liv. Det hele bliver mere og mere mystisk, indtil den hæsblæsende finale, og forfatteren A.J. Finn (der er et pseudonym for Daniel Mallory) har med stor dygtighed formået at lave et plot, hvor man samtidig møder en virkelig filmfreak i Anna, der svælger i film noir fra Hitchcock og til Chabrol. Der er mange fine filmcitater, og det er vel også med vilje, at den udspionerede kvinde hedder Jane Russel, nøjagtigt som Marilyn Monroes modstykke i den legendariske Gentlemen foretrækker blondiner. Kvinden i vinduet er en meget læseværdig psykologisk thriller, som er svær at lægge fra sig.

A.J. Finn: Kvinden i vinduet. Oversat af Charlotte A.E. Glahn. 424 sider.  Lindhardt og Ringhof

****

Psykologisk thriller med masser af hemmeligheder

I en lille kystby, Ridinghouse Bay i East Yorkshire i det nordlige England ser Alice Lake en dag en mand, som står i regnen på stranden og kigger ud over havet. Sådan begynder Lisa Jewells Den fremmede gæst. Da Alice henvender sig til ham, viser det sig, at han lider af hukommelsestab og overhovedet ikke aner, hvem han er. Alice, der lever alene med sine tre børn og hunde, inviterer manden indenfor i ly for regnen. Hun er meget socialt anlagt, og hun tilbyder ham både tørt tøj og logi i det anneks, der er til huset. Da den ukendte mand ikke ved, hvad han hedder, bliver Alice og hendes børn enige om at kalde ham Frank. Samtidig befinder den nygifte Lily sig i London, hvor hun venter på sin mand, der ikke er kommet hjem efter arbejde. Lily kommer fra Ukraine, og hun mødte Carl Monrose under et seminar i Kiev, og efter de var blevet gift der, flyttede hun med ham til England. Da Lily først henvender sig til politiet, vil de gerne se tiden an, før de efterlyser ham, men da de endelig gør det, og Lily har medbragt de personlige papirer, hun har kunnet finde, viser det sig, at Carls pas er falsk, og at der slet ikke findes nogen Carl John Robert Monrose. Mens man følger Alice og Lily i hver deres kapitler, får læserne en historie fra 1993 om søskendeparret Kirsty og Gray, der boede sammen med deres forældre i Rabbit Cottage i Ridinghouse Bay. Her mødte de den nittenårige Mark, der boede i den helt anden ende af samme by med sin tante, og efter de to søskende var inviteret til at besøge Marks tante, opstod et tæt forhold imellem de tre. Mark er forelsket i Kirsty, som imidlertid ikke er ligeså interesseret i ham, og en fest i tantens hus udvikler sig dramatisk. En dag bliver Lily kontaktet af Russ, som er kollega til Carl, men som ikke har kunnet komme i kontakt med ham, og sammen forsøger de at finde frem til, hvad der er blevet af den forsvundne Carl. Imens er forholdet mellem Alice og Frank ved at udvikle sig til mere end blot sex. Men hvordan den nutidige forsvindingshistorie har noget at gøre med de gamle begivenheder i Ridinghouse Bay, det er naturligvis bogens meget overraskende plot, så mere skal ikke røbes her. Men Den fremmede gæst er ikke bare en formidabel pageturner, den er også både velskrevet og fuld af overraskelser indtil de allersidste sider.

Lisa Jewell: Den fremmede gæst. Oversat af Lærke Pade. 363 sider. Gads Forlag

*****

Realistisk thriller

Savas vidner er en spændende psykologisk thriller, der placerer Sara Bouchet som en krimiforfatter helt i særklasse. Historien, der er inspireret af virkeligheden, viser hvordan forfatteren har brugt sin store viden om eksorcisme til at fastholde læseren i spænding på over 400 sider. Hovedpersonen og jeg-fortælleren Danielle Lind, kaldet Dannie, er sognepræst, men efter en klage over hende er blevet behandlet af biskoppen, bliver hun suspenderet, og næsten samtidigt er hendes kæreste Arthur gået fra hende, og med sig har han taget den syvårige søn Louis, som han har sammen med sin tidligere hustru.  Dette er en stor sorg for Dannie, da netop Louis er et af lyspunkterne i hendes liv. Dannies barndom sammen med søstrene Sophie og Sava har heller ikke været uden dramatik og ulykkelige hændelser, specielt ikke efter at Sava døde mange år tidligere. Da romanen begynder har Sophie bedt Dannie om at komme til Skotland, hvor Sophie bor i den lille by St. Andrews. Men da Dannie kommer til hendes lejlighed, er hun forsvundet, og et par dage efter erfarer Dannie, at Sophie har begået selvmord ved at kaste sig ud fra et kirketårn. Hun har imidlertid efterladt sig en del skriftligt materiale fra sin forskning i middelalderens hekseprocesser og uddrivelse af dæmoner i besatte børn. Ved at læse Sophies notater, søger Dannie også tilbage til den opvækst, hun helst vil glemme. Selv er Dannie næsten autist, og ustandselig tæller hun alverdens ting fra skruer og beslag i Ikeamøbler til striberne i et linoleumsgulv, men under opholdet i søsterens lejlighed prøver hun dels at finde ud af, om Sophie virkelig begik selvmord eller var udsat for en forbrydelse. Imellem kapitlerne om Dannies oplevelser i Skotland, følger læseren også med i, hvad der sker i Europas første eksorcismecenter i den polske by Poczernin, et center oprettet af Vatikanet. Savas vidner er ikke nogen let læst roman, men er man interesseret i dæmoner, hekseprocesser og selvmord i fortid og nutid, er bogen svær at lægge fra sig, og det hele slutter med forfatterens note, om hvad der er virkelighed, og hvad hun selv har fundet på. Det er en thriller langt væk fra skandinavisk noir.

Sara Bouchet: Savas vidner. 448 sider. Lindhardt og Ringhof

****

Fin debut med hæsblæsende pageturner

Det danske forfatterpar Wissing & Winther har med Pigen ingen vidste var skrevet noget så sjældent som en thriller, der foregår i USA i efteråret af 1969, men som har rødder tilbage til begivenheder i det tidlige 1951, hvor en ung kvinde omkommer ved en bilulykke i Memphis. Hovedpersonen Bradley Wright, der er søn af professor Noah Hobbs, er i gang med en uddannelse som journalist, og hans mor, den fordrukne Joleen, der er skilt fra hans far, professoren, lever af at sælge hamburgere i Joleen’s Diner. Mens Bradley uddanner sig, har han et job som rengøringsmand på Hominidae Forskningscenter, hvor hans far og kollegaen Joseph Morell er i gang med et tophemmeligt adfærdseksperiment, der skal udmunde i en artikel i et videnskabeligt tidsskrift med titlen ”Evolution, sprog og menneskelig udvikling”. Derfor befinder pigen Ana, som har været i centret, siden hun blev født, sig i en grotte sammen med en gruppe chimpanser, så professor Hobbs kan følge den bl.a. sproglige udvikling, som Ana gennemlever med lingvisten Patricia Carter på sidelinjen, som den eneste, der har lært Anas sprog, som de kalder Li-An-sproget til perfektion. Imidlertid har Bradley længe pønset på at befri Ana, og trods enorme sikkerhedsforanstaltninger lykkes det til sidst. Men nogle af delstatens mest magtfulde mennesker igangsætter en større menneskejagt, der involverer både politifolk og FBI-agenter, og imens forsøger Bradley at finde ud af, hvor Ana egentlig kommer fra, og hvordan hun er blevet hovedperson i Noah Hobbs hemmelige eksperiment. Derfor bliver det nødvendigt for Bradley at grave tilbage i tiden og finde frem til personer, som kan huske, hvad der skete i 1951. Mere skal ikke røbes her, men dramatikken varer ved indtil de allersidste sider. Som det sikkert fremgår af ovennævnte, er der tale om en rigtig pageturner, hvor læseren ustandselig overraskes, og forfatterne er til tider ganske vittige, som fx da de nævner et bedemandsfirma med det morbide slogan: ”Du dør kun én gang, gør det ordentligt”. Også en form for samfundskritik møder læseren fx i beskrivelsen af et bibliotek i 1951: ”Man skulle kun træde over dørtærsklen, før et skilt med pile i hver sin retning viste ind til to opdelte læsesale. En til de sorte og en til de hvide. Og det endda efter en verdenskrig, hvor man stolt var rejst over Atlanten for at kæmpe mod fordomme og dumhed. Man kunne næsten høre dobbeltmoralen skrige i de knagende egetræsgulve.” Jeg glæder mig til at læse mere fra de to forfattere , Lars Wissing og Mikkel Winther, efter denne fine debutroman.

Wissing & Winther: Pigen ingen vidste var. 389 sider. Valeta

*****

 

Fænomonal psykisk thriller fra Torkil Damhaug

Torkil Damhaug, der tidligere har skrevet formidable spændingsromaner, har næsten overgået sig selv med den nyeste Glashjerte. Handlingen udspiller sig i november sidste år, hvor de to brødre Robin og Mikkel, der er sønner af den kendte skuespiller Håkon Ravnum, bliver blandet ind i en uhyggelig historie. De to brødre bor hos deres mor, Sofie Rafaelsen, der er billedkunstner og skilt fra drengenes far. Deres kusine Amina forsvinder og bliver senere fundet myrdet. Det er Robin, som er udviklingshæmmet, der ude i skoven finder liget af kusinen, og han er ikke i stand til at fortælle, hvad han har set. Mikkel, der er psykologistuderende, og som har arvet evnen til at tegne fra sin mor, bliver derimod anholdt og sigtet for drabet. Mikkel er kæreste til Inga, der også er studerende og datter af advokaten Erik Natvik. Netop Ingas fars advokatfirma, Natvik og Elton bliver forsvarere for Mikkel, og de tilknytter den tidligere stjerneadvokat Carl Fredrik Holt-Rivers som konsulent. Han er netop kommet ud af fængslet, efter at have afsonet en dom for drab, som han muligvis ikke har begået. Men han har ikke mere sin advokatbestalling, så han bliver nødt til at arbejde i kulissen. Han kontakter naboægteparret Ragna og Rolf, hvor både Robin, Mikkel og Amina i sin tid var i dagpleje. Og da Rivers graver i Rolfs fortid, finder han oplysninger om en sag, hvor Rolf var anklaget for voldtægt, men hvor anklagen blev frafaldet. Jo længere politiet graver i mordsagen, jo mere overbeviste bliver de om, at Mikkel nok er den mest sandsynlige som Aminas morder. Også Inga har sine mistanker, bl.a. fordi hun finder en skitseblok, hvor Mikkel foruden hende har tegnet Amina og en pige, der hedder Boel, og som vist tidligere har været kæreste med Mikkel. Det hele udvikler sig til en indviklet sag, og mens Rivers forsøger at finde ind bag sandheden, prøver han også at udrede nogle mystiske vidneudsagn fra sin egen mordsag, for måske at kunne bevise, at det ikke var ham, der myrdede en kvinde på et hotelværelse. Som det vist fornemmes, er der mange tråde at udrede, og historien har flere forskellige fortællere. Der er dømt mystik, og hvad titlen Glashjerte hentyder til, er der flere forklaringer på, men på fornem vis lykkes det igen for Torkil Damhaug at vise, at han mestrer at konstruere den psykologiske krimi.

Torkil Damhaug: Glashjerte. Oversat af Ilse M. Haugaard. 422 sider. Modtryk

*****   

Connelly i topform med ny hovedperson

En af verdens bedste krimiforfattere har gjort det igen. I Michael Connellys Nathold møder læserne for første gang en ny hovedperson, kriminalassistent Renée Ballard, der på mange måder er en kvindelig parallel til Harry Bosch, som man kender fra utallige Connelly-krimier. Det er igen Los Angeles Police Department, LAPD, der bliver sat på at opklare et par sager, dels om en transsexuel kvinde Ramona Ramone, der er blevet tævet næsten til døde, dels nedskydningen af fem mennesker på natklubben The Dancers. Renée Ballard er umiddelbart inddraget i begge sager, men da hun er blevet degraderet til Natholdet, der er en enhed, hvor hun og makkeren John Jenkins fungerer som udrykningshold, der derefter må overlade sagerne til drabsafdelingen. Grunden til degraderingen er, at Ballard havde anmeldt sin chef Robert Olivas for sexchikane, men uden at få opbakning fra sin daværende makker Ken Chastain. Ballard kan imidlertid ikke lade være med at blande sig i efterforskningen af det femdobbelte drab, specielt ikke da Ken Chastain også bliver myrdet. Da Ballard finder frem til den, som er den mest sandsynlige mistænkte i sagen om mishandlingen af Ramona Ramone, går hun i en fælde, og snart er hun i yderste livsfare. Samtidig har hun hørt rygter om, at den skyldige i drabssagen antageligt er en politimand. Mere skal ikke åbenbares her, men sagerne kører videre, og man møder både pushere, sadistiske voldsforbrydere og mordere. Der er spænding på til sidste punktum, og jeg glæder mig til at stifte yderligere bekendtskab med den kvindelige strømer med hang til surfing. At Connelly en enkelt gang kommer til at skrive Bosch i stedet for Ballard, skal være ham undskyldt, for han har igen skrevet en uforglemmelig spændingsroman.

Michael Connelly: Nathold. Oversat af Søren K. Barsøe: Nathold. 343 sider. Klim

***** 

Fornem norsk politiroman

Jørn Lier Horst fik allerede en fornem boghandlerpris i sit hjemland Norge for sin debutroman, og nu har han overgået sig selv i sin nye politiroman Katharina-koden om drabschefen William Wisting og hans journalistdatter Line. Der er næsten gået 25 år, siden Katharina Haugen forsvandt for aldrig at dukke op igen. Wisting har imidlertid aldrig opgivet at finde ud af, hvad der blev af kvinden, og hvert år på årsdagen for hendes forsvinding besøger han hendes mand, Martin. Da han i år opsøger Martin, er han væk. Politikommissær Adrian Stiller arbejder med såkaldte cold cases, og han har genoptaget en anden forsvindingssag, nemlig den om Nadia Krogh, der forsvandt efter en fest i 1987, to år tidligere end Katharina-sagen. I forbindelse med Nadias forsvinden fik hendes millionærfar tilsendt et brev, hvor bortføreren krævede 3 millioner kroner i løsepenge, men trods det at faren anbragte summen på det aftalte sted, blev pengene aldrig hentet. Nu har Stiller fundet en forbindelse mellem de to sager, og derfor må de to politifolk arbejde sammen, men da Stiller vil benytte Line Wisting som lokkedue, bliver William Wisting lidt utryg. Bogens titel hentyder til, at politiet i sin tid fandt en kode på bordet i Haugenfamiliens hus, en kode som det aldrig er lykkedes at knække. William Wisting har i alle årene haft en formodning om, at Martin havde noget med sin kones forsvinden at gøre, men han har ikke kunnet bevise noget, specielt ikke da Katharina er dukket op hverken i live eller som lig. Da politiet finder frem til den gamle avis, som bogstaverne i kidnapperbrevet var klippet ud af, begynder der at melde sig en tanke på baggrund af en anden artikel i samme avis. Og så skal man som læser nyde resten af opklaringsarbejdet. Plottet er godt fundet på, og Lier Horst, der selv er gammel politiefterforsker, skriver fremragende. Han må gerne fortsætte sin serie om Wisting-familien.

Jørn Lier Horst: Katharina-koden. Oversat af Rolf Stavnem. 379 sider. Modtryk

*****

Klassisk thriller

Scenen i Ruth Wares I en mørk, mørk skov er helt klassisk. Seks personer mødes i et øde hus udenfor lands lov og ret, så langt ude at der ikke er mobildækning og den fastnettelefon, der findes i Glashuset er død. Anledningen til at de skal mødes er, at Florence Clay, der er gammel skoleveninde til hovedpersonen Leonora Shaw, der er forfatter af kriminalromaner, vil afholde en polterabend for Clare Cavendish, som skal giftes, og Flo har lånt Glashuset af sin tante. På væggen hænder et haglgevær, som tanten bruger til at skræmme kaniner væk med, derfor er den kun ladt med løst krudt. Da Leonora fik indbydelsen til Clares polterabend, havde hun ikke set Clare i ti år, og det, der måske undrede hende mest, var, at hun ikke var inviteret til Clares bryllup. Da Clare ankommer, fortæller hun Lee, som hun kalder hende, til trods for at hun nu kalder sig Nora, at den, hun skal giftes med, er James Cooper, som var Leonoras kæreste, indtil han slog op med hende på en mail, og siden har de ikke set hinanden. I løbet af den november-weekend, de er sammen, leger de forskellige lege, hvor de bl.a. fortæller hinanden hemmeligheder, og det hele bliver mere og mere klaustrofobisk og uhyggeligt, indtil der indtræffer den katastrofe, man som læser har ventet på hele tiden. Og hvad der videre sker, skal naturligvis ikke røbes, men spændende er det, og man læser med tilbageholdt åndedrag. At der sker et mord, er jo helt klassisk, men selve plottet i historien skuffer mig, og jeg synes ikke I en mørk, mørk skov er af samme kvalitet som Ruth Wares forrige thriller, Kvinden i kahyt nr. 10. Men mindre kan også gøre det, og man kan glimrende tilbringe nogle timer i et sommerhus i en mørk skov med denne pageturner. I England er Ruth Ware blevet kaldt Agatha Christies arvtager, men normalt er plottene hos Christie mere overraskende end i Wares nyeste værk.

Ruth Ware: I en mørk, mørk skov. Oversat af Sara Koch. 311 sider. Gyldendal

***

Hæsblæsende thriller med rødder i fortiden

Som det var tilfældet i David Garmarks forrige spændingsroman om superagenten Ditlev Martins, Abbotts hemmelighed, så er der også masser af både vold og mord i Garmarks nye, Stemmer der dræber. Faktisk er der tale om tredje og sidste bind i serien om problemløseren Ditlev Martins. Første bind hed Drengen, der aldrig kom hjem, og den har jeg ikke læst, men det gør ikke noget, da bøgerne kan læses, uden at man har læst de foregående. Faktisk har Ditlev Martins trukket sig tilbage fra sit liv som agent, og han lever, da historien begynder, som stilladsarbejder, i nærheden, hvor han bor i Sydhavnen. Men en dag indhentes han af sin fortid, da et mystisk brev uden afsender dukker op, og snart er han igen involveret i en sag, der både får betydning for hans nærmeste venner og bekendte, og som har rødder tilbage til nogle uhyggelige eksperimenter med koncentrationslejrfanger under Anden Verdenskrig. Allerede i 1942 var obersturmbannfürer Horst von Holten, lægen der havde stået bag disse forsøg, forsvundet fra Sachsenhausen for at fortsætte sine forsøg på en lille gold ø, kaldet Djævlens ø, i Det Ægæiske Hav, en ø, som den græske militærjunta fra 1967 til 1974 havde benyttet til fængsel for omkring 22.000 fanger. I grotterne under denne ø, havde von Holten huseret indtil slutningen af krigen, hvor han under falsk identitet som mange andre krigsforbrydere, var flygtet til Argentina. Her blev han i 1984 hentet af et par Mossad-agenter, der fandt de dokumenter, som viste, hvor forskningsbunkeren var anlagt på Djævlens ø, og meget belejligt lod de den gamle nazist hænge sig, så han slap for at blive udleveret på samme måde, som Adolf Eichmann var blevet det nogle år tidligere. Hvad denne gamle historie har med Ditlev Martins at gøre, er en del af plottet, men efter det mærkelige brev henvender Martins sig til sin gamle ven Jon-Erik, der har mange forbindelser, og de franske politimænd Rousseau og Balmain, får også en rolle i opklaringen.  Desuden bliver Ditlevs gamle veninder, Dina og hans tidligere kæreste Giulietta indblandet i handlingen, før det går op for Ditlev Martins, hvem der egentlig står bag den åbenbart grufulde hævntørst. Forfatteren har lagt mange spor ud, der både har med græsk og nordisk mytologi at gøre, før man når frem til den hæsblæsende slutning, der er fyldt med både action og dramatik. Men inden da handler historien også om både incest og autisme og ikke mindst terrorisme. David Garmark har virkelig forstået at kreere en thriller, som er meget svær at lægge fra sig. En af årets bedste danske spændingsromaner!

David Garmark: Stemmer der dræber. 365 sider. Turbine

*****  

Nordirland noir når det er bedst

Hvis man trænger til en pause imellem de mange Nordic noir-krimier, der udkommer, er et godt bud Adrian McKintys Sirenesang, der netop er udkommet på det lille nye forlag Olga, der bestyres af to tidligere redaktører fra Aarhus-forlaget Klim. Sirenesang er den anden historie om den irske strømer Sean Duffy, og som forgængeren Det kolde våde land foregår den i Carrickfergus nær Belfast i 1982, mens borgerkrigen raser, og samtidig med at Margaret Thatchers Storbritannien kommer i krig med Argentina om Falklandsøerne. På en nedlagt fabrik finder man en torso i en kuffert, en torso der åbenbart har ligget i en dybfryser. Sean Duffy bliver sat på mordsagen, der hurtigt viser sig at være en international affære, da den døde mand er amerikansk statsborger. Han har været i Nordirland, hvor hans familie stammede fra, for at undersøge nogle lyssky forretninger. Kriminalassistent Duffy tager på et tidspunkt til USA, da han har fået et tip om en bankboks, der skulle have tilhørt den døde mand. Både i USA og i Nordirland støder Duffy ind i problemer med FBI, det engelske efterretningsvæsen og hans egne overordnede, og det virker, som alle myndigheder ikke ønsker, at sagen opklares. Sean Duffy er netop blevet forladt af sin kæreste, og han både drikker og ryger alt for meget, men så møder han ikke bare én men to smukke kvinder, og resten må læseren selv finde frem til. Foruden at være særdeles velskrevet, giver Sirenesang et fremragende billede af et land, hvor politiet også må tage sig af det ene terroranslag efter det andet, og hvor Sean Duffy hver gang, han sætter sig ind i sin BMW, må sikre sig, at der ikke sidder en bombe med en kviksølvvippekontakt under motoren. Adrian McKinty er selv vokset op i Carrickfergus, han er uddannet på både Warwick University og på Oxford University. I 1990-erne arbejdede han i New York som bl.a. boghandler og bibliotekar, og siden 2008 har han boet i Melbourne, Australien. Forhåbentlig er der flere historier om Sean Duffy på bedding. Jeg glæder mig allerede til næste opus!

Adrian McKinty: Sirenesang. Oversat af Søren K. Barsøe. 343 sider. Olga

*****

Shakespeare som moderne politiroman

Det er klart, at når Jo Nesbø kalder sin roman Macbeth, er det naturligvis fordi, han har ladet sig inspirere af Shakespeares værk af samme navn, som Nesbø betragter som en thriller om magtkamp. Men hos Nesbø er handlingen rykket frem til vores tid, og der hvor den udspiller sig er i et land, der godt kunne minde om Skotland, men hvor selve den by, det foregår i udelukkende kaldes for Byen, og hovedstaden hedder Capitol. Byen er opdelt i nummererede distrikter, og det hele begynder seks måneder efter, politimester Kenneth, der var korrupt er død, og hvor borgmester Tourtell har hentet Duncan ind som ny politimester. Duncan havde indtil da været leder af Afdelingen for Organiseret Kriminalitet i Capitol. Duncan udnævnte straks sit eget hold, hvor vicekommissær Duff blev leder af Narkoafdelingen, og han kom med det samme på en stor opgave, da han erfarede, at Norse Riders med den karismatiske Sweno i spidsen på sin røde Indian Chief-motorcykel, vil få leveret et større parti amfetamin. Macbeth, der er chef for Indsatsstyrken har fået det samme tip, men da han tilbyder sin hjælp, gør Duff det klart, at det skal hans afdeling nok selv klare. Hele leveringen i havnen bliver overvåget af Swenos største rival Hekate, der også bliver kaldt Den Usynlige Hånd, og som selv fremstiller sit syntetiske narkotikum, som kaldes Bryg. Hekate og hans højre hånd Bonus ser hvordan Sweno og hans mænd tager et gidsel, indtil Macbeth og hans Indsatsstyrke dukker op, og Macbeth får uskadeliggjort gidseltageren. Men ellers er aktionen på havnen noget af en fiasko, bl.a. fordi det ikke lykkes at fange Sweno, og nu begynder magtkampen mellem de to gamle venner Duff og Macbeth. Macbeths kæreste Lady ejer Byens kasino Inverness, mens konkurrenten Obelisken ustandselig står overfor at blive lukket af Spille- og Kasinonævnet. Resten af romanen er fuld af dramatik og rævekager, og Lady er så ambitiøs på Macbeths vegne, at hun overtaler ham til at myrde Duncan, så han selv kan blive politimester, og ikke nok med det, Lady stiler også efter, at Macbeth skal ende som borgmester. Macbeth er måske ikke direkte korrupt, men han er afhængig af narkotika, og da et nyt stof, Power, der er syv gange så stærkt som Bryg, kommer på markedet, bliver både Macbeth og Lady afhængige af det. Det ene grufulde mord afløser det andet, og da Macbeth også efterhånden er så magtliderlig, at han skiller sig af med både venner og sammensvorne, lægger handlingen op til en forrygende finale. Macbeth er en del af serien ”Shakespeare i et nyt årtusind”, hvor fx Ann Tyler har nyfortolket ”Trold kan tæmmes”, og Margaret Atwood har bidraget med ”Stormen”. Nesbøs bidrag er et både spændende og velskrevet forsøg på at genfortælle en historie om magt, misbrug, kærlighed og had og meget, meget mere i en moderne hårdtslående politiroman. Macbeth er en thriller, der er meget svær at lægge fra sig.

Jo Nesbø: Macbeth. Oversat af Allan Hilton Andersen. 506 sider. Modtryk

*****

Endnu en forrygende thriller af Steen Harvig

Steen Harvigs nye krimi A.R. begynder, da en bilist, Niels Hedin, er på vej hjem til Vestsjælland efter et møde i København. Kort før Saltbæk strand, hvor hans sommerhus ligger, er han tæt på at køre ind i en skrigende kvinde, der vakler rundt midt på kørebanen. Hun har været ude for ét eller andet frygteligt, men Hedin kan ikke få noget fornuftigt ud af hende, og han tager hende med hjem til sit sommerhus, hvor han kontakter politiet og skadestuen, hvorefter kvinden bliver afhentet, og det stedlige politi kommer og afhører Hedin. Da politiet ikke ved, hvem kvinden er, bliver den gamle kending Morten Krag, der både er politimand og psykoterapeut sat på sagen sammen med sin makker, Carl Hansen, der bor i et kolonihavehus ved Bernstorffsvej Station. Sammen med en læge fra traumecentret på Rigshospitalet, Bo Rasch, lykkes det at finde ud af, hvem kvinden er. Det er den succesrige arkitekt Ann Roed, der sammen med sin mand Lars Kvist og de to tvillingedøtre bor i Nærum. Da de begynder at grave i hendes fortid, vælter der flere skeletter ud af skabet, og kort tid efter sker der først ét og senere endnu ét mord. Mere skal ikke røbes her, men igen er det lykkedes for Steen Harvig at udtænke et plot, der gør, at den fortættede stemning holder helt indtil de allersidste sider. Det er nærliggende at tro, at titlen A.R. dækker over forbogstaverne i Ann Roed, men helt så enkelt er forklaringen ikke. Så læs Steen Harvigs nye thriller og bliv godt underholdt.

Steen Harvig: A.R. 233 sider. Trykværket

*****   

Dommedag nu?

Sidste år gjorde Michael Larsen et flot comeback med sen anmelderroste Mordet på øen. Nu er han så tilbage med fortsættelsen, Dødens kode, der er en barsk og slagkraftig historie med masser af ramasjang.

Hvis man ikke har læst Mordet på øen, som jeg ikke har, begynder den nye med et kort referat, så man har styr på de forskellige personer. De to politifolk, der er hovedpersoner, Jan Folmer og hans makker Frank Bolbro, var af deres chef Frederik Karpov sendt til Ærø i forbindelse med mordet på to kvinder, og her fandt de ret hurtigt ud af, at sporerne pegede i retning af en international våbenhandler Peter Kreiler. Imidlertid lader det til, at sporet omkring Peter Kreiler højst sandsynligt er plantet af den rigtige morder, der antageligt er computereksperten Lasse Kulau, som tidligere har arbejdet for PET. Kulau, der helt klart viser psykopatiske træk, har kidnappet Jan Folmers nye kone Anne og planlagt, at hun skulle dø for øjnene af ham på Marstal Havn. En anden hovedperson er journalisten og pokerspilleren Charlotte Monson, der lever under en falsk identitet på Ærø, da hun er på flugt fra en voldelig ekskæreste, den tidligere Afghanistan-soldat Morten Tauber. Hun har dækket mordsagen for Amtsavisen, og under det arbejde har hun fundet nogle halvbrændte noter i nærheden af Kreilers udbrændte bil, som han åbenbart havde forsøgt at skaffe sig af med. Men hvad indeholdt disse koder? Endelig er der den prisvindende graverjournalist Mikkel Thorsboe, der er hyret af forlaget Private Eye til at skrive en bog om våbenhandleren Peter Kreilers storhed og fald. Handlingen i Mordet på øen kulminerede med en række serieeksplosioner i Marstal Havn. Manden bag eksplosionerne var sikkert Lasse Kulau, som politiet også mistænkte for at stå bag de to kvindemord, men om han havde haft medsammensvorne kunne ikke udelukkes, også PET var interesseret i Kulau, da meget kunne tyde på, at der var tale om en terroraktion.

Dødens kode begynder med, at man finder en 14-årig pige myrdet på et toilet i Marstal Havn, og Folmer og Bolbo bliver igen sendt til Ærø. Liget af pigen har vidt åbne øjne, og det skyldes at øjenlågene er limet sammen, og der er skrevet et filmcitat på hende. Yderligere har hun en teaterbillet i lommen til Elverhøj, og hvem skrev musikken til Elverhøj? Det gjorde Friedrich Kuhlau. De to politifolk er overbevist om, at der er nogen, der driver gæk med dem, og snart støder de på tråde, der fører tilbage til sprængningen i havnen, hvor politiet troede, at Kulau havde sprængt sig selv i luften. Men måske er han slet ikke død. Det kunne teaterbilletten tyde på. Og kan det med øjnene være en henvisning til filmen Open Your Eyes, der handler om en mand, der lever sit liv bag en maske. Og er det et tilfælde, at de myrdede kvinder havde film stående i deres lejligheder?  Charlotte Monson er sammen med sin svenske ven Stefan Gidlund rejst til Sydfrankrig for at deltage i en pokerturnering om store formuer, og her har hun foruden en række krimier til at fordrive tiden på hotellet medbragt den kode, som henviser til forskellige filmcitater. Meget peger i retning af, at disse filmcitater skal bruges til at fortælle, hvor og hvornår den næste terroraktion skal finde sted. Da hun har løst koden ringer hun til Jan Folmer for at fortælle, at næste mål er Aarhus. Og samme dag sker to attentater mod hhv taget på Aros og på Café Casablanca, hvor Mikkel Thorsboe befinder sig sammen med sin redaktør fra Butlerens Forlag, der nu skal udgive bogen om Peter Kreiler. Med nød og næppe overlever Thorsboe, da han er på toilettet, da bomben udløses. Efter at Charlotte har vundet en større formue, bliver hun inviteret til at være med i en pokerturnering på luksuslineren Endeavour of the Oceans, der skal sejle fra Finland til Florida. Imens er politiet kommet på sporet nogle rockere, der har tidligere har opholdt sig på Ærø, men som nu er i gang med en aktion på Sjælland. Folmer og Bolbro skygger dem, da de er på vej over Sjælland mod Fyn, og samtidig er Mikkel Thorsboe med toget mod Fyn. Datoen er den 28. november, der er udset til næste terroraktion. Så alle er på vej mod Storebæltsbroen, og ikke mere skal røbes her!

Michael Larsen har skrevet en spændende, men også ganske indviklet historie, der bevæger sig imod kulminationen, og måske er der lagt op til et tredje bind.

Michael Larsen Dødens kode. 445 sider. Turbine

*****  

Ny suveræn krimi af Bergens anden store kriminalforfatter

Den som forvolder en andens død er Chris Tvedts nye advokat-krimi. Hovedpersonen Mikael Brennes advokatfirma, som han har sammen med Synne Bergstrøm, kører økonomisk stramt, så Synne vil gerne have, at de fusionerer med et andet advokatfirma, mens Mikael mener, at de godt kan klare sig selv, specielt efter at han er blevet forsvarer for den unge Josef Mandal i en spektakulær retssag, hvor Mandal er anklaget for både at have voldtaget og myrdet sin redaktør Barbara Blomberg, som han mødte i fængslet, da han sad inde i en tidligere voldssag. Mikael møder første gang Josef på en restaurant, hvor hans tidligere elskerinde Helle Mørk, som er journalist ved et ugeblad, er i gang med at interviewe Josef og Barbara, der er veninde til Helle. Mikael bliver et par dage efter opsøgt af Barbara, der vil have ham til at foretage ændringer i hendes testamente, så bl.a. en ung narkoman bliver gjort arveløs, mens en godgørende institution for misbrugere skal arve. Mikael genoptager efter mødet på restauranten sit forhold til Helle, som han er meget forelsket i, men kort tid efter slår hun op med ham. I sagen mod Josef, giver hans hustru Judith ham et alibi for den dag, hvor Barbara blev myrdet, men Mikael tvivler alligevel på Josefs uskyld. Josef sidder fængslet, og da sagen kommer for retten, indkalder Mikael Helle som vidne, da hun var veninde til Barbara. På spørgsmålet om, Barbara var seksuelt interesseret i Josef, svarer Helle, at han tog, hvad han ville have, og at han også voldtog hende. Da Mikael opsøger Helle, for at undskylde, at han overhovedet indkaldte hende til det, som må siges at være et kæmpe selvmål for forsvaret, finder han hende myrdet. Mikael, der foruden at være advokat optræder som en anden detektiv, når han skal have sit baggrundsstof i orden, opsøger også den mand, som Josef tidligere havde mishandlet og invalideret for at finde ud af, om han ville hævne sig på Josef ved at myrde de to kvinder og skyde skylden på Josef. I det hele taget er der flere, som kunne være morderen, bl.a. ægtemanden til en kvinde, som Josef Mandal tidligere voldtog, og som senere begik selvmord. Og så er der nogle anonyme breve, der vil have Mikael Brenne til at opgive sagen imod Josef Mandal, der også kommer til at spille en rolle. Chris Tvedt har tidligere skrevet flere krimier sammen med sin hustru Elisabeth Guldbrandsen, og en hovedperson fra deres krimier, kriminalefterforsker Edvard Matre, dukker også på et tidspunkt op i Tvedts nye krimi. Titlen Den som forvolder en andens død henviser til en gammel paragraf i den norske straffelov, som nu er blevet erstattet af ”Den som dræber en anden.” Der er tale om en rigtig whodunnit, hvor det først til allersidst bliver klart, hvem kvindemorderen var.

Chris Tvedt: Den som forvolder en andens død. Oversat af Lena Krogh Bertram. 316 sider. Klim

*****

Hidtil bedste bind i Philip Kerrs Berlin Noir-serie

Philip Kerr har foreløbig skrevet fremragende 12 bind i sin Berlin Noir-serie, men den trettende Berlinerblåt er efter min mening den allerbedste. I forrige bind havde Bernie Gunther levet i skjul som hotelportier og under falsk navn ved den franske Riviera. Da han her havde gjort det af med sin gamle ærkefjende Harold Hennig, var det lykkedes for ham overfor det franske politi, at skyde skylden på Anne French, der havde udnyttet ham på det groveste, og efterfølgende lykkedes det for Anne at flygte til England. I oktober 1956 bliver Bernie Gunther passet op af den tidligere chef for det østtyske sikkerhedspoliti, Stasi, Erich Mielke, som har en helt speciel opgave til Gunther. Han skal rejse til England, hvor han skal slå Anne French, som det franske politi forsøger at få udleveret, ihjel. Han skal benytte giften thallium, der i løbet af et par dage under store smerter vil gøre det af med hende. Det er en gift, som der kun er en modgift imod, hvis man får den meget hurtigt. Det er Berlinerblåt, en maling, der indeholder syntetisk pigment. Belønningen til Gunther for at forgifte Anne French er, at han vil få en ny identitet, så han kan vende tilbage til Vesttyskland. Men nok hader Gunther Anne, men ikke så meget, at han vil slå hende ihjel. Derfor slår Gunther en af sine vogtere, en Stasi-agent ihjel i Le Train Bleu, som skal fragte ham til Calais, og det lykkes for ham at slippe ud af toget, men nu er han jagtet af både Stasi og af det franske politi. Sideløbende med at læseren følger denne jagt, fortæller Philip Kerr, om hvordan den unge Bernie Gunther i 1939 af Martin Bormann blev sendt til Berghof, Hitlers private hjem i Obersalzberg for at opklare et mord på en tysk ingeniør. Det bliver en meget spektakulær sag, for Adolf Hitler er ventet i Berghof, hvor han skal fejre sin 50 års fødselsdag, men han må ikke få at vide, at stedet har været hjemsted for et mord. Sammen med sin gamle kollega Friedrich Korsch finder Gunther ud af et sindrigt svindelnummer, som både Martin Bormann og den myrdede ingeniør var en del af, og denne sag finder sin spændende afslutning i de svært fremkommelige Schlossberg-grotter i Saarlandet. Og både dette sted og den gamle kollega Friedrich Korsch møder Bernie Gunther igen i 1956. Mere skal ikke røbes her. Plottet og vekselvirkningen mellem begivenhederne med de 17 års mellemrum er intet mindre end genialt, og Berlinerblåt er efter min mening det bedste bind i denne i øvrigt fremragende serie. Da der er mange historiske personer med i handlingen, slutter bogen med forfatterens beretning om, hvad der siden skete med de mange involverede.

Philip Kerr: Berlinerblåt. Oversat af Ole Steen Hansen. 523 sider. Modtryk

******

Måske årets bedste krimi?

I en skov nær den engelske by Anderbury finder man dele af et kvindelig, hvor en bleg hånd strækker sig op fra sit eget dække af blade, men resten af pigen inklusive hendes hoved bliver ikke fundet. Sådan begynder C.J. Tudors Kridtmanden, der dels foregår i 2016 og i 1986, hvor dele af den unge kvindes lig blev fundet. Hovedpersonen og jeg-fortælleren Eddie Munster og vennerne fra hans gruppe Fede Gav, Heppo og Metalmickey er i 1986 på besøg i et tivoli, hvor der sker en frygtelig ulykke i forlystelsen Tekopperne, da en ung kvinde bliver slynget ud. Den eneste grund til at hun ikke mister det ene ben og forbløder er, at Eddie og den nye lærer, albinoen mr. Halloran i fællesskab sørger for, at hun kommer på hospitalet. Og det er netop Tepottepigen, som i virkeligheden hedder Elisa, man senere finder myrdet i skoven. Men hvem, der myrdede hende, det forbliver en gåde, og da Metalmickey i 2016 besøger Eddie i Anderbury, siger han, at han er ved at skrive en bog, hvor det vil blive røbet, hvem der myrdede Tekoppepigen. Mickey vil have Eddie til at medvirke til at bogen bliver udgivet, men inden han får fortalt Eddie, hvem morderen var, drukner Mickey i floden, nøjagtigt som hans sadistiske storebror Sean Cooper også gjorde i 1986. Titlen Kridtmanden hentyder til de kridtmænd, som Eddie og hans venner startede med at tegne, og som begyndte at dukke op, inden det første lig blev fundet. Men var der andre, der også benyttede kridttegninger som forvarsel til de uhyggelige begivenheder, som romanen er fuld af? Skal man ridse det efter min mening geniale plot op, ville det kræve adskillige sider blot at få det mest vigtige med, så det vil jeg ikke forsøge mig med. Kun er der at sige, at Kridtmanden er en af årets absolut bedste spændingsromaner, til tider ganske morsom, men hele vejen igennem fuld af overraskelser, for hver gang, man tror, at nu har man styr på begivenhederne, sker der noget, der fortæller, at det har man ikke. Tilbage er kun at sige: ”Læs den, du vil ikke blive skuffet!”

C.J. Tudor: Kridtmanden. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup. 313 sider. Gyldendal

******

Krimi fra det virkelige liv

Forfatteren Jonas Bonnier, der tidligere har været direktør for Bonnier-koncernen, har skrevet Helikopterkuppet, der bygger på den virkelige historie om Sveriges nok mest spektakulære kup, nemlig det mod værdidepotet GS4 i Stockholm, hvor bevæbnede røvere landede på taget af bygningen i en helikopter og slap væk med over 39 millioner kroner i kontanter, som aldrig nogensinde er dukket op.  I bogen følger man hele forarbejdet, der er udformet som en drejebog til en Hollywood-film, og sideløbende er man med hos politiet, der fra sidelinjen afventer, at kuppet skal finde sted. Hvordan det hele kommer til at forløbe er fremragende skildret, og man kommer ind under huden på både forbrydere og politifolk. Meget naturligt er den fantastiske historie, der er ved at blive filmatiseret, solgt til udgivelse i foreløbig 31 lande. Det er en både medrivende og godt skrevet thriller, hvor man holdes hen i spænding til den allersidste side.

Jonas Bonnier: Helikopterkuppet. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild. 450 sider. Gyldendal

*****

Forrygende arkæologi-thriller

Hovedpersonen i Elly Griffiths Pigen under jorden, den 40-årige Ruth Galloway er arkæolog og ansat på University of North Norfolk, der ligger lige uden for den lille by King’s Lynn halvanden time nordøst for London, og hun bor sammen med sine to katte i et lille hus på New Road, der grænser op til Saltmarsken, som dagligt oversvømmes af tidevandet fra Nordsøen. Det hele begynder med, at vicekriminalkommissær Harry Nelson henvender sig til Ruth, da han gerne vil have en ekspert til at se på nogle knogler fra et menneske, som er blevet fundet ude i marsken af en hundelufter. Spørgsmålet er, hvor gamle disse knogler er, og meget tyder på, at de stammer fra et barn, som har været en del af et menneskeoffer fra oldtiden. Når politiet har henvendt sig til Ruth, er det fordi man har frygtet, at knoglerne skulle stamme fra en lille pige, Lucy Downey, der forsvandt fra sine forældres hjem ti år tidligere, og nu er yderligere en lille pige Scarlet Henderson forsvundet, samtidig med at Harry Nelson begynder at modtage nogle mystiske breve, der muligvis kan stamme fra bortføreren – breve, der viser, at brevskriveren har et indgående kendskab til både nordisk mytologi og til litteratur. Efterhånden er politiet overbevist om, at de små piger begge er blevet myrdet, og samtidig kommer der flere breve, som alt tyder på er fra morderen. Der begynder også at være trusler, der er direkte rettet imod Ruth, bl.a. finder hun en dag sin ene kat liggende foran sin gadedør med halsen skåret over. Da Ruth også modtager sms’er, hvor der står: ”Jeg ved hvor du er” flytter hun på et tidspunkt hen til en kollega og veninde. Der er flere mistænkte, og på et tidspunkt finder man liget af den ene af de forsvundne piger, men politiet leder ufortrødent videre, og handlingen kulminerer, da Ruth må flygte ud i marsken, hvor tidevandet er undervejs ind, mens hun jagtes af den formodede morder. Elly Griffiths, der er et pseudonym for Domenicia de Rosa, som har skrevet bøger om Italien i eget navn, har i England fået udgivet flere bind om Ruth Galloway og Harry Nelson, og næste bind, Løgnens hus, udkommer på dansk til sommer i år. Skal man sætte Pigen under jorden i bås, må den vel nærmest betegnes som en arkæologi-thriller, og den kan varmt anbefales. Jeg glæder mig allerede til næste bind, men man kunne nu godt have undladt at røbe, at der følger flere bind, således af Ruth Galloway er fredet, da både forfatter og forlag skal bruge hende igen.

Elly Griffiths: Pigen under jorden. Oversat af Lærke Pade. 303 sider. Gads Forlag

*****  

Stemningsfyldt svensk domestic noir

Et øde landskabsområde Mossmarken er en slags hovedperson i Susanne Janssons domestic noir Offermosen, hvor der fra tidernes morgen er blevet begravet mennesker som offergaver til guderne. Bl.a. fandt man det velbevarede lig af Tyttebærpigen, som havde ligget i tørvejorden siden 300 år før vores tidsregning, og var nogenlunde samtidig med de danske Tollundmanden og Egtvedpigen. Men i de seneste ti år var adskillige mennesker forsvundet sporløst i det tågede landskab blandt krogede fyrretræer i de bundløse mosehuller. Den unge biolog Nathalie Ström, der i sin tid voksede op i den lille by Fengerskog, der ligger op til mosen, har lejet et anneks under den stedlige herregård, da hun skal foretage nogle målinger i Mossmarken. En af de første dage møder hun den unge Johannes Ayeb, der er elev på kunstskolen i Fengerskog, og han beslutter at hjælpe hende med at samle materiale i mosen, og da han inviterer hende hen på sit værelse på skolen, ender de i seng sammen. Da Johannes, som hver dag løber i mosen, ikke kommer forbi Nathalies hus den næste dag, beslutter hun at lede efter ham i mosen, og hun finder ham liggende bevidstløs på stien, hvor han er blevet slået ned. Politiinspektør Leif Berggren og Maya Linde, der er blevet ansat som fotograf af politiet i Karlstad, forsøger at finde ud af, hvem der slog Johannes ned. Nathalie, der nu bor fast i Göteborg, har dog haft en anden grund til at vende tilbage til Fengerskog, hvor hendes familie i sin tid blev ofre for en stor familietragedie. Mens hun graver i fortiden, arbejder politiet med at finde ud af, hvad der er blevet af de forsvundne i mosen, og derved krydses Nathalies og politiets veje, og mens der dukker det ene lig efter det andet – alle udstyret med en pose med svenske guldmønter – op fra mosen, bliver Nathalie konfronteret med chokerende kendsgerninger fra sin egen fortid. Mere skal ikke røbes her, men den intense spænding holdes ved lige hele vejen igennem, og Offermosen er foruden at være velskrevet en fin skildring af et uhyggeligt landskab. En flot debut.

Susanne Jansson: Offermosen. Oversat af Ellen Boen. 286 sider. Rosinante

*****

Effektiv spændingsroman, der foregår i Nigeria

Hovedpersonen i Kim Højgaard Rasmussens Flammetræet, Frank Grabowski, får et job som direktør for en bilsamlefabrik i Nigeria, efter at den forrige direktør er blevet dræbt ved en bilulykke. Frank har en vis erfaring med at arbejde i Afrika, men han er på forhånd blevet advaret imod de mange udfordringer, der er ved at arbejde i netop Nigeria. Det varer ikke længe, før han finder ud af, at det er et vanskeligt job, han har sagt ja til. Den første Frank møder, da han ankommer, er en af firmaets afdelingschefer oberst Chukwuemeka, der forklarer ham om dagligdagen på fabrikken. Obersten sætter Frank ind i, hvordan en opmuntring på 20.000 dollars i kontanter vil gøre et samarbejde med vicefinansministeren lettere, og sådan er det hele vejen igennem. Da Frank får brug for politiets assistance, bliver han bebrejdet, at han ikke allerede ved ankomsten til Nigeria havde besøgt politichefen med en gave. Kort efter vågner Frank op en nat, da ét eller andet bevæger sig i hans soveværelse, og det viser sig, at en livsfarlig sort mamba kravler rundt oven på dynen i hans seng. Og snart er svindel, bortførelser og væbnede røverier en del af dagligdagen, og Frank ved efterhånden ikke, hvem han overhovedet kan stole på. Han har afvist forskellige escortpiger, men da han møder den smukke afrikanske kvinde Ifeoma, indleder han et forhold til hende. Men kan han stole på hende? Det hele leder hen imod det definitive opgør med stærke kræfter – og hvad det hele ender med, skal ikke røbes her, men spændingen holder sig igennem hele bogen, og man kan fornemme, at forfatteren har et indgående kendskab til livet i Afrika. Det er en effektiv og anderledes thriller, som varmt kan anbefales.

Kim Højgaard Rasmussen: Flammetræet. 320 sider. Skriveforlaget

****

Aktuel spændingsroman om en afsindig seriemorder

Black notice, som er titlen på Lotte Petris nyeste thriller, er et begreb, der bruges, når man sender en international efterlysning ud gennem Interpol. Det er også, hvad der sker ret tidligt i bogen, da politiet har fisket en bil op af Dragør Havn, for i bilen finder man liget af en ung sygeplejerske, der ser ud til at være blevet opereret på en helt særlig måde. Og nogenlunde samtidig finder en hundelufter i Sydvestnorge et delvist skeletteret lig iført en våddragt, og næsten det samme sker i Holland, hvor man også finder en våddragt, der indeholder et lig. Senere igen finder man en lemlæstet kvinde i en skovsø, men som ved et mirakel lykkes det for en tilkaldt læge at genoplive kvinden, så hendes legemstemperatur når op på de toogtredive grader, hvor hjertet igen begynder at slå. Da efterforskningsleder Felix Jørgensen og hans nyansatte kvindelige assistent Kathrine Nymark har på fornemmelsen af, at en seriemorder er på spil, bliver den genoplivede kvinde mandsopdækket på Rigshospitalet, mens politiet forsøger at finde en sammenhæng imellem mordene, noget der peger hen imod, at det måske er en fremmedfjendsk drabsmand, der samtidig har en vis medicinsk baggrund for sine ugerninger. Måske er de to myrdede i våddragterne flygtninge, der har været interneret i den store franske flygtningelejr ved Calais i Nordvestfrankrig, og hvis lig efterfølgende er nået langt væk i Nordsøens havstrømme. Da politiet forsøger at lokke morderen i en fælde, bringer det Kathrine Nymarks liv i fare, da hun har indvilliget i at være lokkedue. Mere skal ikke røbes her, men den meget aktuelle historie, der ifølge bagsideteksten er baseret på virkelige begivenheder, er spændende indtil sidste punktum, og er efter min mening Lotte Petris bedste spændingsroman til dato.  

Lotte Petri: Black notice. 201 sider. Saga – et imprint under Lindhardt og Ringhof

*****

Amerikansk ægteskabsgyser

Det amerikanske ægtepar Jake og Alice, som er hovedpersoner i Michelle Richmonds thriller Til døden os skiller får ved deres bryllup en mærkelig gave, nemlig et medlemskab til en eksklusiv klub kaldet Pagten, hvis mål er at passe så godt på ægteskabet, at det vil holde til døden dem skiller. Pagten er nærmest en slags sekt, hvor medlemmerne tiltaler hinanden med: Ven, og hvor der er nogle meget strikse regler, der ikke må overtrædes, hvis ikke man vil straffes af ledelsen, som kan sende Pagtens medlemmer i en slags fængsel, for ikke at tale om direkte at udsætte dem for tortur, hvis de fx er hinanden utro. Fx møder Jake sin gamle veninde JoAnne, der nu sammen med sin mand Neil også er medlemmer af sekten. JoAnne er meget utilfreds med den overvågning, der finder sted, og da hun aftaler at mødes med Jake, får ledelsen af Pagten den tanke, at de har indledt et seksuelt forhold, hvad de ikke har. Og på et senere tidspunkt har Alice kontakt med nogle af de musikere, hun spillede sammen med, inden hun indledte en karriere som advokat. Også det bliver opfattet som et brud på Pagtens reglement, og derfor bliver Alice også sendt til genopdragelse i et afsides fængsel, som Pagten har overtaget. Det helt paradoksale er, at Jake arbejder som terapeut, hvor han i sit eget firma rådgiver ægtepar, som ikke kan få samlivet til at fungere. Til trods for at Alice og Jake elsker hinanden, gør Pagten, igen og igen hvad de kan for at genere dem og for at forhindre, at de endegyldigt forlader Pagten. Samtidigt hører de om ægtepar, der er forsvundet sporløst, og om andre, der har mistet deres ægtefæller for så igen at blive sat sammen med andre, hvis liv også er kuldsejlet, mens de var medlemmer af Pagten. Undervejs viser det sig, at mange kendte par også har været tilknyttet Pagten, og overvågningen af både Alice og Jake bliver stadig mere og mere intensiveret, så meget at Jake på et tidspunkt rejser til Irland, hvor Pagten i sin tid havde sit hovedsæde. Det udvikler sig til et næsten Kafkask mareridt, hvor ingen efterhånden aner, hvor de har hinanden, og hvem der bedrager hvem. Plottet er godt fundet på, men som dansker irriterer det mig, at Pagtens stærke kvinde og leder hedder Orla, men det er en pedantisk petitesse. Til døden os skiller er en uhyggelig pageturner, som er meget svær at lægge fra sig, og at der er en filmatisering undervejs er ganske forståeligt. Der er tale om én af årets bedste gysere. Læs den og forær den til din ægtefælle!

Michelle Richmond: Til døden os skiller. Oversat af Ninna Brenøe. 423 sider. Klim

*****

Ualmindelig vellykket debutkrimi

Amorphophallus Titanum er den latinske betegnelse for Ligblomsten, der er titlen på Anne Mette Hancocks ualmindelig vellykkede debutkrimi. Men hvorfor romanen hedder Ligblomsten, det finder man ud af ved at læse bogen. Hovedpersonen Heloise Kaldan er journalist ved Demokratisk Dagblad, og hun har netop været meget tæt på at blive fyret, fordi hun har skrevet en artikel, der byggede på en løgn fra hendes kilde, en artikel, der i øvrigt senere resulterede i, at erhvervsministeren måtte gå af. Efter at Heloise har fået en større overhaling af Læsernes Redaktør Carl-Johan Scowl, kaldet Skovlen, og en mere mild irettesættelse af chefredaktøren, kommer der som sendt fra himlen nogle mystiske breve til Heloise, der får hende til at grave i en tre år gammel sag om drabet på en ung advokat, Christoffer Mossing. Brevene, som er afsendt fra Frankrig, er nemlig fra Anna Kiel, der var kvinden, som myrdede Mossing, og som har været efterlyst siden af Københavns Politi. Politiassistent af 1. grad (det der inden den nye politireform afløste kriminalkommissær) Erik Schäfer bliver nogenlunde samtidig opsøgt af en kvinde, der mener at have set Anna Kiel i en lille by i Sydfrankrig, hvor kvinden, der ikke ønsker at opgive sit navn, var på ferie med sin mand. I brevet til Heloise, skriver Anna Kiel, at de er forbundet ”gennem ham”, og hun giver samtidig indtryk af, at hun ved en masse om Heloise. Grunden til at Anna henvender sig til Heloise er, at hun vil have hende til at skrive hendes historie, men da Heloise graver videre i sagen bl.a. ved at henvende sig til den journalist, der i sin tid dækkede sagen, bliver denne journalist også myrdet, og på et tidspunkt kan Heloise se, at der har været indbrud i hendes lejlighed. Heloise forsøger at kontakte både den myrdede advokats far, den succesfulde entreprenør Johannes Mossing, som Erik Schäfer i årevis har haft til afhøringer om forskellige lyssky affærer, og hun opsøger også Anna Kiels forældre, der bor forskellige steder i landet. Inden det går op for Heloise, at mordet på Christoffer Mossing absolut ikke var en tilfældighed, lykkes det også for hende, at forstå, hvad det var, som forbandt hende med Anna Kiel. Men inden da, må læseren gennem en række dramatiske begivenheder både i Frankrig og i Danmark. Med Ligblomsten har Anne Mette Hancock begået en både velskrevet og spændende krimi, hvor retfærdighed, hævn, selvtægt og tilgivelse er ingredienserne. Jeg glæder mig til at læse mere fra dette kæmpe talent.

Anne Mette Hancock: Ligblomsten. 307 sider. Lindhardt og Ringhof

*****